Cultureel Erfgoed

2
5340

Er zijn weer drie panden genomineerd voor de Erfgoedprijs van Twenterand. Den Ham, Vroomshoop, maar weer eens. Zou dat bij ons nou ook kunnen, dacht ik. Een mooi oud pand, dat met zorg in oude stijl is teruggebracht. Maar dat valt nog niet mee. We hadden wel veel oude huizen, daar niet van. Maar als die er al nog zijn, lijkt het er niet meer op, en dat is ook wel logisch. Zo groot waren ze meestal niet, en de architecten zullen er niet veel aan verdiend hebben. Dus zijn de meeste zolang verbouwd, tot ze minstens eens zo groot zijn. Op de meeste van onze vroegere turfstekerhuisjes hoefde je ook niet echt trots te zijn. De allereerste, daarvan staan er op het Veenmuseum wel een stel. Maar dat telt niet, ze zijn nieuw.

Villa’s, herenhuizen: probeer ze maar eens te vinden. Het huis met de halfronde erker, bij de Bakhuisschool, die is er nog. Maar daar is niets aan veranderd, en dan kom je blijkbaar niet in aanmerking. Boerderijen, er staan er nog een paar, maar de mooiste aan de Grintweg is al lang gesloopt. Vervangen door een huis, een mooi, dat wel, met megastallen. Het lijkt nou meer op een militair complex.
Winkels, cafés: kijk er het nieuwe boekje Winkels in Westerhaar-Vriezenveensewijk, maar eens op na. Wat er nog is, is aangepast aan deze tijd. Er staat een foto in van de oude winkel van Klinkhamer: daar was nog eens werk van gemaakt indertijd. Mooi metselwerk, mooie ramen, een knus portiekje. Maar zit nou achter strak gevelwerk.

De oude school van Westerhaar is wel gebleven gelukkig, en mag met zijn nieuwe bestemming nog steeds gezien worden. Ons dorp had geen molen, geen watertoren, stoomgemaal, een klooster of noem maar op, waar je trots op zou kunnen zijn. We hadden een gasfabriek, maar die werd vooral gewaardeerd omdat het er zo mooi donker was. Dat was nog vóór het brommers kieken. Andere fabrieken? De turfstrooiselfabriek van Terwindt Arntzveen, dat was wel wat geweest. Statig staat het op oude ansichtkaarten, schepen er voor. Nou staat het restant zich te schamen, met een lelijk litteken van zijn schoorsteen, en aanbouw van staalplaat. Het staat nog lelijk in de weg ook, tegenwoordig. 

Trio: hier past slechts zwijgen. Wat er nog is, kan glansrijk de prijs voor de lelijkste plek van Twenterand krijgen. Aan de overkant staan drie splinternieuwe huizen te koop. Geen koper voor te vinden: geen wonder met dit uitzicht. 
We hebben wel statige notariswoningen, royale villa’s en sierlijke bungalows, meestal op een knap stuk grond, en met een pracht van een tuin. Van de oude armoe is maar weinig meer over, en dat is maar goed ook.. 

Maar toch, een enkel klein overblijfsel van vroeger, het zou wel mooi wezen
Het is duidelijk: wij vinden oud wel mooi, als het maar nieuw is. De echte oale pruttel, die schoeve wiej plat.

Stoekie

2 REACTIES

  1. Al een heel posie had ik de stoekies niet e-lezen. Dom natuurlijk. Altied de muite weerd. As ie met mekare now denkt dat ik anmarkings hebbe ik zul niet durm. Allennig een anvulling op het stoekie platie. Wi-j, mien vrouw en ikke waarn op een busreize in Ierland toen wi-j warempel stopten in een plaatse woar hoaste net zo’n veenmuseum was as bi-j oons op de Westerhaar. En doar stun ok stoekies op e-zet, maar wel aanders dan bi-j oons. Iene turf rechtop en drie of viere d’r schuun teeg’n an. Woarumme ze dat deun weet ik niet mar ik heb d’r een paar of e-breuken en ze weer op e-stoekt zoas et volgens mi-j heurn. Ik heb wel goed in de rondte keken of mi-j ok iene zag. Mien adres heb ik mar niet achter e-loaten. Wi-j hebt doar in die plaase ok “Irish Stuw”, e-geten. Ik vund dat lekker en ik mut dat van mien kinder as ik wille ok nog wel is een keer kloarmaken. De spuln die as d’r veur neudig bint waarn in de tied dat Ierland nog heel armoedig was, nog wel veurhaan. Het recept zet ik in de volgorde woarop ze in een grote panne legt mut worn, schrief ik hier onderan. Eem tussendeur, mien vrouw zee toen ik met de stoekies an’t umme zetten was, blief d’r now of, straks krieg ie nog een bekeuring. Doar geleuf ik niks van zee ik, wi-j bint niet in Nederland woar as ie overal een bekeuring veur kunt kriegen, ok al bin oe van gien kwoad bewust. Mar goed, misschien heb ik die Ieren nog wel echte stoekies op leern zetten. 1 kilo lamscoteletten. Rundvleis mag ok en is de helfte goedkoper, smaakt goed mar wel iets aanders. Eerst eem anbroan met eulie of een klontie botter. Drie of vier dikke uien in dikke ring doar boomop. 1 kilo, ongeveer heur, wortels (winterwortels) in flinke dikke stukken. Doar boom op een flinke loage witte en/of grune kool. Zoalt en wat peper d’r bi-j, veur de smaak. Genog water d’r bi-j, een paar koppies. Dekesel d’r op en zachies een paar ure op laag vuur gaar loaten stoven. Vrogger een echt arbeiders gerecht uut die tied, now was et niet goedkoop.. Iederiene had schoapen, wortels, kool en uien kun ze zulf verbouwn. En mensen probeert et is,ie hoeft et zulf niet te verbouwn heur. Ech woar gloepens lekker. Henk Vos Hogevene.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier