Afrikaantjes

0
3397

Sinds ik zelfs in Westerhaar volwassen mannen zie fietsen in nieuwe kapotte spijkerbroeken waar de knieën uitsteken heb ik me voorgenomen me nergens meer over te verbazen. Helemaal omdat die broeken duurder zijn dan een hele, maar ergens is dat dan wel weer logisch. Iets kapotmaken kost immers altijd geld. 
Maar toch moest ik laatst toch even twee keer kijken of ik het wel goed las: boeren krijgen tien cent voor elke liter melk die ze niet produceren. Ik heb geprobeerd me voor de geest te halen hoeveel geld ik onderhand dan zou hebben laten liggen door werk dat ik niet heb laten liggen, maar ik kom er niet uit. Intussen is de nood echt wel hoog voor de boeren met melkkoeien, er zijn gewoon te veel, koeien dan. Ze smeken in het journaal om regels, ze willen weten waar ze aan toe zijn, en om dat kracht bij te zetten sturen ze hun laarzen op naar Den Haag. Staatssecretaris, doe iets! 
En nu dan weer zoiets waar ik niks van snap: er komt dan juist nu een Kamerlid naar de Klaampe, die “betrokken is bij het verzet tegen een overheid die de agrarische sector steeds kritischer zou volgen”, en daar geeft hij een lezing over. Misschien heeft de man geen tv, zijn partij is daar geen voorstander van, maar een krant zal hij toch wel eens inzien. De actualiteit zal, zij het wat trager, ook bij hem toch wel landen. 
Laatst wist ik niet wat ik zag: de zon scheen en het bleef maar mooi weer, dus ging ik een eindje fietsen. In de verte blonk ineens een groot stuk land, helemaal oranje! Daar wilde ik meer van weten, dus de fiets aan de kant en er door het grasland naartoe gelopen. Dichtbij gekomen zag ik het: het was een veld vol afrikaantjes! Wat zou je daar nou mee kunnen vroeg ik me af, maar op internet vond ik het antwoord. Hier komen volgend jaar lelies, en de afrikaantjes zijn een natuurlijke bodemontsmetter! Het gif wat hier altijd voor is gebruikt is nu verboden, vandaar dit kleurrijk alternatief. Dat verbod komt denk ik dan niet zomaar aangewaaid, daar zal toch een goede reden voor wezen. En ook hier zal wel een overheid de hand in hebben gehad. Maakt niet uit, het zag er prachtig uit, en als je toevallig naast zo’n akker woont heb je toch liever bloemen dan gif. 
Misschien is het een goed idee, om voor Kamerleden ook zoiets in te voeren. Voordat je de Kamer in mag, iemand die je een tijdje helpt met de voorbereiding, om zo je horizon te verbreden. Een Afrikaan bijvoorbeeld, ik noem maar wat, maar dat zou toch wat wezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier