Winkels in Twenterand mogen voortaan open op zondag

0
942

In het verleden waren winkels in Twenterand op zondag steevast gesloten. De afgelopen jaren heeft de gemeente winkeliers bij wijze van proef de mogelijkheid gegeven tot het organiseren van in totaal zes koopzondagen per jaar. Eind 2023 is bekeken hoe dat is bevallen. Daarvoor is een flink onderzoek gedaan onder liefst 5.000 huishoudens en alle winkeliers. Op basis daarvan heeft de gemeenteraad nu in meerderheid besloten dat voortaan alle winkels op zondag open mogen van 12.00 tot 18.00 uur.

Dinsdagavond 6 februari liepen de gemoederen hoog op tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis over de koopzondag. Wethouder Aimée van der Ham begrijpt de emoties rondom dit onderwerp. “Een flink deel van onze inwoners en winkeliers is christelijk en eerbiedigt de zondagsrust vanwege die geloofsovertuiging. Daarom is het tot nu toe ook altijd zo geweest dat winkels op zondag gesloten waren. Als die zondagsrust dan ter discussie komt te staan, dan is het heel begrijpelijk dat die groep mensen hiertegen in het geweer komt.“

Afgewogen besluit

Toch besloot de raad in meerderheid dat voortaan de winkels op zondag open mogen. “Dat komt omdat een nóg veel groter deel van onze inwoners en winkeliers dat wél willen”, legt de wethouder uit. “In veel van onze buurgemeenten zijn de winkels ook al veel langer op zondag open. We hebben heel goed gekeken of we dit met elkaar ook in Twenterand willen. Dan weeg je allerlei belangen zorgvuldig af en neem je een besluit. Voor winkeliers in Twenterand betekent dit dat ze voortaan op zondag open kunnen.”

Maar nog niet helemaal

“We verplichten uiteraard niemand om op zondag open te gaan, maar het mag dus binnenkort wel”, nuanceert Van der Ham. “Het is ook nog niet helemaal zover. De winkeltijdenverordening moet namelijk nog worden aangepast. Dat duurt een paar maanden. In die verordening staat wanneer winkels geopend mogen zijn en de eventuele uitzonderingen hierop. Van die aangepaste verordening mogen inwoners nog van alles vinden, want die komt ter inspraak te liggen zoals dat heet. Dat neemt de gemeenteraad mee bij het definitieve besluit. Tot dat besluit er ligt, gelden de huidige regels van zes koopzondagen per jaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier