Weer je tegen de kou

0
655

imagescavq0arb_149Advies GGD-en bij winterse omstandigheden:  Het is koud in Nederland.

Een lage (gevoels)temperatuur kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vooral voor ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Het lichaam moet meer inspanning leveren om zich warm te houden.

De GGD’en geven een aantal wintertips. 

Gezondheid
Een temperatuur onder het vriespunt kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vooral voor ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Het lichaam moet meer inspanning leveren om zich warm te houden. Hart en longen worden extra belast. Voor ouderen, mensen met COPD en/of hart- en vaatziekten is dit riskant.

Jonge kinderen lopen risico op onderkoeling; zij kunnen niet goed aangeven dat ze het koud hebben.  De GGD’en adviseren de weersverwachting goed in de gaten te houden.

Draag warme winterkleding.
Meerdere laagjes kleding houden het lichaam beter warm dan strakke kleding. Van belang is dat jonge kinderen een muts dragen, aangezien zij veel warmte verliezen via het hoofd.Neem in de auto een telefoon, een deken, eten en drinken mee. 

In huis
Belangrijk is om het gehele huis goed te verwarmen en ondanks het koude weer toch te blijven ventileren. Zo blijft de lucht in huis fris en gezond. Ventileren is zeker belangrijk wanneer er slecht onderhouden gastoestellen (afvoerloze geisers, gaskachels) aanwezig zijn. 

Zorg voor elkaar
Daarnaast is het goed om in deze koude periode wat meer op ouderen en chronisch zieken te letten. Zij kunnen misschien extra hulp gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, de hond uitlaten of een praatje maken.

Kortom: let op elkaar en zorg voor elkaar!
Zo kan iedereen genieten van het prachtige, koude winterweer. Op www.ggdregiotwente.nl vindt u een overzicht met meer praktische tips van de GGD.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier