Waarom geld reserveren voor iets wat niemand wil?

0
661

In een aan de redactie van WesterhaarDigitaal.nl verzonden brief spreek Mevr T. de Jong haar verbazing uit over het feit dat de gemeente in de Voorjaarsnota 6.4 miljoen euro heeft gereserveerd voor aanpassing van wegen in de LOG.

De gemeente Twenterand heeft in haar voorjaarsnota een bedrag van 6.4 miljoen euro gereserveerd voor aanpassing van wegen in de log gebieden. Het bedrag alleen al roept enorme vraagtekens op, heeft de gemeente soms geld over en wist ze niet in welk potje dat te stoppen? In 2007 kwam in diverse persberichten immers naar voren dat als aanpassing van wegen noodzakelijk zou zijn, de provincie hieraan fors zou moeten bijdragen, de provincie zou echter slechts een subsidie van 50% bijdragen, terwijl de gemeente er in eerste instantie vanuit ging dat de subsidie 90% zou zijn. Tevens was men het erover eens dat de resterende 50% niet door de Twenterandse burger betaald zou worden. Zie het volgende citaat uit een persbericht op Delta fm van 17-07-2007

“Al met al gaat het dan om een investering van 6.3 miljoen euro waarvan slechts de helft door de provincie wordt betaald. Twenterand past ervoor om de helft van deze kosten indirect naar de burgers van Twenterand af te wentelen.”

Na juli 2007 is er heel wat gesproken over de komst van mega bio-industrie naar Twenterand. Iedereen is het er nu over eens dat er geen grote mega bedrijven in de log gebieden moeten komen. Voor de lokale bedrijven is aanpassing niet nodig, dus waarom geld reserveren? Is het niet heel erg raar dat ten eerste het volle bedrag wordt gereserveerd i.p.v. 50%, en ten tweede dat het volkomen onnodig gereserveerd wordt, omdat aanpassing van de wegen helemaal niet nodig is?
Als de gemeente geld over heeft, en niet weet waarvoor ze het kan gebruiken, kan ik wel een paar zaken opnoemen.
Wat te denken van de bezuinigingsmaatregelen m.b.t het onderhoud op het openbaar groen. Uit bezuinigingsoverweging wordt er zoveel mogelijk groen gesnoeid en/of gekapt en van onderhoud is bijna geen sprake. Er heeft de afgelopen jaren een ware kaalslag binnen onze gemeente plaats gevonden. Er is nauwelijks geld voor het onderhoud van de speelplaatsen in de wijken, er was zelfs een keer een voorstel om als bezuinigingsmaatregel de openbare zandbakken door de burgers te laten adopteren, zodat ze zelf voor het onderhoud konden zorgen, ook is al een paar keer een poging ondernomen buiten zwembaden te sluiten, omdat deze te duur zouden zijn.
Als het geld dat schijnbaar beschikbaar is niet voor deze zaken gebruikt gaat worden, weet ik nog wel een potje waar het heel dringend nodig is. Stop het geld in de pot van de WMO, zodat ouderen weer de (thuis)zorg krijgen die ze nodig hebben.
Nu kan de gemeente wel zeggen dat het geld daar niet voor is bedoeld, maar als ik mijn huishoudboekje opmaak, dan reserveer ik geen geld voor zaken waarvoor ik geen geld nodig heb. Ik stop geld in “potjes” die ik het belangrijkst vind.
Ik weet zeker dat de meeste Twenteranders een betere bestemming kunnen vinden voor 6.4 miljoen. Ik nodig hierbij dan ook iedere Twenterander uit om bezwaar te maken tegen deze voorjaarsnota.

T. de Jong
Westerhaar

Laat u mening eens horen in het Forum

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier