Vrijdag zonsverduistering

0
702

Rond half twaalf klein hapje uit de zon. eclipsvoorbeeld_603

28 juli 2008 – Op vrijdag 1 augustus gaat de zon even schuil achter de maan. In heel Europa en dus ook in ons land is het een gedeeltelijke zonsverduistering. Als het niet bewolkt is zien we een hapje uit de zon (eclipsbril noodzakelijk).

Rond 11.25 uur is de hap uit de zon maximaal (bron: Stichting De Koepel)
De verduistering begint om 10.37 uur met een klein deukje aan de bovenkant van de zon. Om 11.25 is de verduistering maximaal en dan is gaat zo`n 25% van de zonnediameter schuil achter de maan. Om 12.16 uur is de zonsverduistering voorbij. De genoemde tijden gelden voor Utrecht, op andere plaatsen in Nederland kunnen de tijden iets afwijken.

Weer niet gunstig
De weersverwachting ziet er voor vrijdag niet gunstig uit. Waarschijnlijk is er die dag veel bewolking en vallen er buien.

Opgelet
Kijk niet naar de zon zonder de ogen te beschermen tegen verblinding met een spciaal eclipsbrilletje. Een gewone zonnebril beschermt beslist onvoldoende!

Bij een zonsverduistering of eclips van de zon komt de maan precies tussen de zon en de aarde in te staan. Meestal bedekt de maan de zon niet helemaal en dan is het een gedeeltelijke verduistering. De zon blijft dan nog voldoende helder. We zien geen afname van het licht. Als de maan de zon wel helemaal afdekt, spreken we van een totale zonsverduistering en dan is er een mooie krans (een corona) rond de zon te zien. De zonsverduistering van 1 augustus is totaal in een een smalle strook die door Noord-Groenland, Nova Zembla, midden-Siberië, West-Mongolië en Noord-China loopt. (KNMI)(www.e-cosmos.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier