Voorwaarts laat met 9 man overwinning glippen tegen koploper Den Ham

0
1953

Alle ingrediƫnten waren aanwezig voor een prachtige derby tussen Voorwaarts en Den Ham. Lekker weer, veel toeschouwers, goede sfeer en spektakel op het veld zorgden voor een gedenkwaardige middag. De koploper uit het gelijknamige dorp trad aan in de sterkste opstelling terwijl Voorwaarts het zonder de geschorste Lars Bove moest doen. Er was een basisplaats voor de pas 17 jarige Jordy Wolters die het erg goed deed.

Om half 3 floot de scheidsrechter onder toeziend oog van ruim 500 toeschouwers af voor het begin van de wedstrijd. Den Ham nam meteen het initiatief en de thuisploeg moest ver terug. De eerste kans was na 5 minuten en kwam op naam van Louis Vijfhuizen maar zijn schot spatte op de vuisten van doelman Stuifzandt uiteen. De Ham bleef gevaarlijk in de openingsfase maar echte grote kansen kwamen er niet. Na een half uur kreeg Voorwaarts meer grip op de wedstrijd. Het moest wel noodgedwongen wisselen. Roy de Lange moest er geblesseerd af en werd vervangen door JO-19 speler Kevin Klos. De eerste kans van de thuisclub kwam op naam van Gert Dogger, de tweede was een prachtige individuele actie van Jordy Harms die met een voetbeweging twee Hammenaren het bos in stuurde maar zijn inzet ging net over. Het was het sein tot een spectaculaire slotfase voor de thuisclub. In de 42e minuut werd Jordy Harms met een prima pass van Coen Sickman diep gestuurd. Hij schudde zijn tegenstander van zich af en scoorde beheerst de 1-0. Twee minuten later, een zelfde situatie. Wederom Jordy Harms werd diep gestuurd en hij liet opnieuw zien dat hij makkelijk scoort, 2-0. Direct daarna floot de toen nog goed leidende scheidsrechter af voor de rust.

Na de rust werd er verwacht dat de koploper vol gas zou geven. Dat deed het ook wel maar Voorwaarts had de organisatie prima staan. Sterspeler Louis Vijfhuizen werd door Bjorn Wessels volledig uit de wedstrijd gespeeld en ging in de loop van de 2e helft zelfs ballen halen diep op de eigen helft. De angel was uit de Hammenaren gehaald en Voorwaarts bleef in die fase redelijk makkelijk overeind. Tot in de 62e minuut. Een onhandige overtreding van Coen Sickman bezorgde hem een 2e gele kaart waarna Voorwaarts met 10 man het laatste half uur moest spelen. Den Ham voerde de druk op en na een afvallende bal schoot Roy Zorgdrager in de 75e minuut de 2-1 binnen. Het zou een spannend laatste kwartier worden. Den Ham drong aan en Voorwaarts loerde op een counter. De moegestreden Gert Dogger werd vervangen door Bram Visser maar ook Jordy Harms was bezig met zijn laatste krachten en kon niet echt gevaarlijk meer worden. Ook verving Timo ter Braak tweelingbroer Diede. In de 82e minuut ontstond er een opstootje rond de middellijn. Duwen en trekken van beide kanten leverde een directe rode kaart op voor Wout Roelofs. Terecht en onnodig maar het vreemde was dat de scheidsrechter alleen Voorwaarts een rode kaart gaf en de Hammenaren kwamen er zonder kaart vanaf. Een zeer vreemde beslissing omdat beide spelers even veel duw en trekwerk produceerden. Voorwaarts moest nog 10 minuten met 9 man vechten voor de overwinning. Er kwamen kansen voor Den Ham maar Voorwaarts hield stand. Tot de 90e minuut. In een identieke situatie als de 2-1 kon opnieuw Roy Zorgdrager raak schieten en de 2-2 aantekenen. Den Ham wilde de volledige winst en was daar nog een aantal keren dichtbij. De scheidsrechter had het in die fase ook moeilijk nam af en toe vreemde beslissingen in het voordeel van Den Ham. In de laatste minuut ging een speler van Den Ham in de 16 meter nog onderuit maar de scheidsrechter oordeelde dit keer in het voordeel van Voorwaarts. Na 94 minuten floot hij af en kon iedereen bekaf naar de kleedkamers. Al met al een mooie wedstrijd met alles erop en eraan. Helaas waren de rode kaarten voor Voorwaarts een ommekeer in de wedstrijd, echter waren ze beiden terecht.

De thuisclub had voor de meegereisde fans en de supporters van Voorwaarts na afloop een mooie middag met live muziek georganiseerd en door de uitslag konden beide teams er toch wel van genieten.