Voorstel raadswerkgroep: geen privatisering Plump Westerhaar

7
937

twenterand.jpgDe raadswerkgroep zwembaden van de gemeente Twenterand ziet perspectief in de plannen voor privatisering van zwembad De Groene Jager in Den Ham. Of het daadwerkelijk zover komt is nog even afwachten, maar voorzitter Jan Kuilder ziet zeker mogelijkheden: “Ons Den Ham heeft een plan ingediend dat, nadat we hen enkele keren hebben gesproken, mogelijkheden biedt.” De raadswerkgroep heeft helaas moeten constateren dat voor zwembad de Plump in Westerhaar-Vriezenveensewijk geen voorstel is gekomen dat leidt tot privatisering binnen de daarvoor geldende, specifieke uitgangspunten. Volgens voorzitter Jan Kuilder dus een besluit met twee gezichten: “Voor de Plump is het een vervelend besluit, want de consequentie is sloop. De andere kant is dat Ons Den Ham ervoor heeft gezorgd dat er doorgewerkt kan worden aan misschien wel een mooie toekomst voor de Groene Jager.”

Met Ons Den Ham wordt dan ook een traject ingezet om voor 1 maart 2013 te komen tot een beheersplan. Pas dan kan er ook daadwerkelijk gezegd worden of de voorstellen haalbaar zijn.

 

Introductie scheiding

 

Grote inzet
De raadswerkgroep heeft alle plannen serieus in behandeling genomen. “Wij hebben deze verantwoordelijkheid op ons genomen. Als blijkt dat de onderbouwingen goed zijn, gaan we door. Zijn ze onvoldoende dan kunnen we niets anders dan afwijzen,” aldus Kuilder.
Alle partijen die een plan hebben ingediend zijn door de raadswerkgroep bedankt voor hun grote inzet en serieuze pogingen om de zwembaden voor Twenterand te behouden. Kuilder: “Je kunt hieruit opmaken dat er veel denk- en doekracht binnen onze gemeente is. In dit geval met een voorlopig positief resultaat voor de Groene Jager. Die kracht is wel iets waar de Twenterandse samenleving nog veel aan kan hebben in de toekomst.”
De raadswerkgroep zal het college verzoeken de sluiting van de Plump en de verdere afwikkeling van het privatiseringstraject met Ons Den Ham op zich te nemen.

Zwembaden en sporthallen
De raadswerkgroep heeft zich bovendien gebogen over de scenario’s voor de verdere invulling van de zwemvoorziening in Twenterand. Daarin wordt ook het initiatief van de werkgroep sporthallen betrokken. De raadswerkgroep wil het openlucht zwembad de Zandstuve handhaven en een nieuw overdekt zwembad realiseren ten noorden van Vriezenveen. Dat zwembad zal bestaan uit een zogenaamd familiebassin met de afmeting van 25 bij 21 meter en een doelgroepenbad van 21 bij 15 meter met uiteraard ook voorzieningen voor peuters en kleuters. Dat scenario zorgt voor een exploitatietekort van € 645.000,-. Jan Kuilder daarover: “In het amendement wordt weliswaar een exploitatiebijdrage van ca. € 600.000,- genoemd, maar inhoudelijk vindt de raadswerkgroep dit het beste scenario. Misschien zijn er zelfs wel mogelijkheden om te profiteren van aanbestedingsvoordelen, waardoor het structurele bedrag nog wat naar beneden kan worden bijgesteld.” In dit scenario dragen ook de zwemverenigingen bij aan de exploitatie. Er heeft een onderzoek plaatsgevonden en er zijn gesprekken gevoerd met de drie zwemverenigingen in Twenterand. De bereidheid om bij te dragen aan de exploitatie in de vorm van zelfwerkzaamheid is bij alle verenigingen aanwezig en over de verdere invulling hiervan wordt binnenkort verder gesproken. De KNZB zal de verenigingen helpen bij het opzetten van deze exploitatiebijdrage.
In het voorstel van de raadswerkgroep wordt ook een onderzoek opgenomen naar de mogelijkheden voor (privatisering) van sporthal de Stamper, de mogelijkheid voor één nieuwe (blaas)hal en de ombouw van het zwembad tot turnhal. Dit wordt echter in nadrukkelijke samenhang met de evaluatie van de accommodatienota uitgezocht.

Vervolg
Het initiatiefvoorstel met de handhaving van de Zandstuve en het realiseren van een nieuw overdekt zwembad wordt door de raadswerkgroep aan de gemeenteraad voorgelegd.

Amendement en uitgangspunten
Het door het overgrote deel van de raad aangenomen amendement ‘Onderzoek toekomst zwembaden’ is de basis voor het werk van de raadswerkgroep zwembaden. In dit amendement staat dat er voor de genoemde baden begin 2013 eventuele overdracht plaats moet vinden of dat de baden anders gesloten worden. De regels waar binnen privatisering van De Plump en de Groene Jager mogelijk is, zijn door de raadswerkgroep vastgelegd. Het college stelde deze specifieke uitgangspunten formeel vast. In de uitgangspunten wordt aan partijen die belangstelling hebben, gevraagd om een goed onderbouwde exploitatie. Op die manier kon de werkgroep beoordelen in hoeverre de kansen op privatisering serieus waren. Eén van de belangrijkste uitgangspunten is dat er geen jaarlijkse bijdrage van de gemeente op die exploitatie wordt verstrekt.

7 REACTIES

 1. westerhaar wordt weer de duppe van slecht bestuurlijk wan gedrag de cda en cu en de rest behalve gbt gaan westerhaar kapot maken kuilder en zijn vrienden denken tocg niet dat wij gaan betalen voor voorzieningen in vriezenveen kom in 2014 maar niet weer naar westerhaar wij hebben de buik vol van het cda cu vvd sgp boerkamp en uitslag ik heb mijn hele leven op het cda gestemt maar dat is voorgoed gebeurd de gemeente twenterand laat de westerhaar stikken wij westerhaarders zijn het zat pak ons ook de klaampe maar af dan hebben jullie je zin gem twenterand.

 2. Goed gesproken Wessels. Tis altijd hetzelfde met die vriezenveners. Kunt het licht bij de westerhaarders niet in de ogen zien schijnen. Ze zullen wel wat anders me de grond willen en een nieuw bad in Vriezenveen. Als ze maar niet denken dat ze mij daar zien dan.

 3. de westerhaar is schijt zat van die vriezenveners als er straks een nieuw overdekt zwembad verschijnt in vjenne wat gebeurd westerhaarders ga dan allemaal mooi naar wierden of hardenberg zwemmen en laat vjenne mooi links liggen want ze hebben ons nog nooit in tel gehad proud to be a westerhaarder

 4. Beste mede dorpsgenoten, het zwembad de Plump is toendertijd grotendeels betaald door de bevolking van ons mooie dorp. Ik weet nog goed dat mijn ouders daar geld voor hebben bijgedragen zodat wij met elkaar op een veilige en vertrouwde manier konden genieten van het water. Al jaren is er de discussie over ONS zwembad, ONS zwembad omdat WIJ er voor betaald hebben.

  We kunnen nu wel gaan afgeven op d epolitiek, min of meer terecht maar de grootste clown waaraan het sluiten van ONS zwembad te danken is is toch echt Appe Engels, oftewel Rudi Carrel. Hij heeft de coalitie laten ploffen op een onprofesionele manier en hierdoor hebben de andere partijen nu eigenlijk vrijspel als het op de zwmbaden aankomt. Want weet je wat ik niet begrijp. Waarom kan de Groene Jager wel verzelfstandigen en de De Plump niet, simpel. Het is ook een kwestie van gunnen en dat doen de heren/dames van de politiek niet.

  Ik heb geen vertrouwen in welke politiek dan ook dus ook niet in wat er nu in de raad zit maar ik GBT heb ik nog nooit vetrouwen gehad. We zijn beduveld en voorgelogen door onze eigen plaatsgenoot die toch veel stemmen in ons mooie dorp voor zich had weten te winnen, niet die van mij want ik heb die gladjanus nog nooit vertrouwd.

 5. @De Wieke, jij zegt in je verhaal het volgende ‘we kunnen het allemaal wel afgeven op de politiek” enz, en dan kom je er daarna mee dat het aan Appe Engels zou liggen. Beetje krom natuurlijk he. Verdiep je er iets meer in zou ik zo zeggen en speel niet op de man, want dan zal je zien dat het niet zo is als dat jij schetst. en ja ik weet dat het zwembad er gekomen is met geld dat wij bijeengebracht hebben…. Maar als je wat had gewilt dan niet met mosterd na de maaltijd komen.

 6. De zin is een beetje krom maar ik blijf erbij dat Appe Engels meer had kunnen, misschien wel had moeten, doen dat wat hij heeft gedaan.

 7. het zal toch niet echt gebeuren dat het bad invjenne komt?? westerhar word zo een echt achteraf dorp, nou vjenne politiek BEDANKT !!!!!!, en wij zitten straks weer met lege handen., kom op westerhaar laat dit niet gebeuren NOOIT !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier