Vertrek van Lambers was onafwendbaar – ANALYSE

0
782

Na zijn opmerkingen vorige week was de positie van wethouder B. Lambers onmogelijke geworden. Maar vreemd is het wel.
 
Normaal gesproken treedt een wethouder af, als gebleken is dat hij geen vertrouwen meer geniet in de gemeenteraad of omdat hij op één bepaald punt heeft gefaald. Je kunt zeggen dat Lambers met het oud papier niet zo handig gemanoeuvreerd heeft (maar dat geldt dan ook voor de andere collegeleden) en dat hij er verstandig aan had gedaan om zich als bewoner van de Horstweg niet met dit moeizame dossier te bemoeien. Maar het leidde niet tot een motie van wantrouwen. Hoewel het CDA het functioneren van de geplaagde wethouder wel volgende week in een raadsdebat had willen bespreken. Het resultaat van dat raadsdebat heeft Lambers niet af willen wachten. Hij legde zichzelf met zijn uitspraken van vorige week de strop om de nek. Want wie als wethouder over zijn eigen aftreden gaat speculeren, maakt het zichzelf wel heel moeilijk. Blijkbaar had de kwestie rond het oud papier hem toch meer aangegrepen dan het aanvankelijk leek. Hoewel: hij zat er vorige week wel heel timide bij, toen hij de gemeenteraad en de verenigingen die het papier inzamelen zijn excuses voor de gang van zaken aanbood. Lambers zegt dat hij moeite heeft te functioneren in het duale systeem waar de burgers in de raadsvergaderingen ook maar alles kunnen zeggen. “Ook als het onwaar is.” Tevens zijn er volgens Lambers `al geruime tijd bestuurlijke spanningen` in het college. Hij wil daar niet over praten, wat toch wel vreemd is na zo`n opmerking.

Al met al spreekt er uit zijn beslissing om ermee te stoppen ook wel frustratie. Maar stoppen was het enige dat Lambers nog kon doen. Met het dreigement vorige week naar de collega`s in het college van burgemeester en wethouders dat hij wel even uit de school zou klappen als hij door de politiek zou worden weggestuurd, was het einde van het treurspel in zicht.

Zo kan het lot van een wethouder zijn. Maar als er inderdaad ook levensbedreigingen zijn geweest, is het andere koek. Burgemeester H. Koetje bevestigde gisteren, dat ook hijzelf en andere collegeleden af en toe ernstige bedreigingen ontvangen. Dat is dan toch wel een bijzonder treurige zaak(Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier