Veel geld nodig voor onderhoud zwembaden

1
1024

0130_400TWENTERAND – Volgens een meerjarig onderhoudsschema moet voor de vier zwembaden 563 duizend euro worden uitgetrokken.
Opvallend hierin zijn de kosten voor zwembad De Plump, 367 duizend euro. De technische installatie bij De Plump is voor het grootste deel afgeschreven. Naar aanleiding van inspectie is geoordeeld dat deze vervanging nog enige jaren uitstel dulden.

Na het enkele jaren doorschuiven van het vervangen van de beweegbare bodem van De Stamper, is het niet langer verantwoord deze vervanging uit te stellen. Het risico op vloer- en/of kabelbreuk wordt te groot. De bodem kan tijdens het reguliere onderhoud in de bouwvak vervangen worden.

Bij plotselinge bezwijking van de beweegbare bodem kan contractuele en imogoschade ontstaan bij de diverse gebruikers van zwembad De Stamper.

Als eis wordt gesteld dat de nieuwe installatie eventueel verhuisbaar is en het voor noodzakelijk onderhoud niet (langer) nodig is om het hele bad te legen. Hiermee wordt dan ook een duurzame oplossing gevonden. Kosten: ruim 140 duizend euro.

De balklagen van het lage gedeelte tussen sporthal en zwembad zijn niet voldoende berekend naar de huidige maatstaven voor de mogelijke sneeuwbelasting.

Ook de stalen liggers van de draagconstructie van de vloer rondom het zwembad vertonen ernstige corrosievorming. Op één plek moet een extra stalen balk worden vervangen. De overige randbalken kunnen door staalstralen en het aanbrengen van een coating worden behandeld. Kosten: 10 duizend euro. Bij bezwijking van de constructie is de veiligheid en de aansprakelijkheid in het geding.

De raad besloot eerder al een biomassakachel in De Stamper te plaatsen. Tegen het gebouw wordt een houtsnipperopslag-ruimte gebouwd. St. Vuurzaam BV exploiteert de biomassa-kachel voor 15 jaar. Dit kost de gemeente niets. Wel zijn eisen gesteld aan een eventuele verhuisbaarheid van de kachel.

Tijdens de vorige maand gehouden begrotingsvergadering kwam het onderhoud van de zwembaden ter sprake. De raad wilde graag tijdig geïnformeerd worden over de onderhouds-kosten. Daarom is nu kritisch gekeken welk onderhoud redelijkerwijs nog doorschuifbaar is naar 2011.

De grootste post onuitstelbaar onderhoud is het herstel en coaten van de bassins van de diverse baden en preventie legionella. Voor een bedrag van ruim 131 duizend euro moet daarom volgend jaar al onderhoud uitgevoerd worden.
Voor De Zandstuve 51 duizend euro, De Plump 22 duizend euro, De Groene Jager ruim 5 duizend euro en De Stamper 53 duizend euro.(DeltaFm)

1 REACTIE

  1. Onderhoud kun je niet doorschuiven, het wordt alleen maar duurder, op een moment is het zo duur dat het zwembad gesloten moet worden. Of is dit de bedoeling?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier