Uitbreiding begraafplaats Westerhaar gerealiseerd

2
493

img-2105.jpgWethouder Engberts opent nieuwe deel
Uitbreiding begraafplaats Westerhaar gerealiseerd

Als raadslid was hij zelf één van de initiatiefnemers en nu heeft Ben Engberts in zijn hoedanigheid als wethouder van de gemeente Twenterand, het nieuwe deel van de begraafplaats in Westerhaar-Vriezenveensewijk officieel geopend. “Een bijzonder moment,” aldus de wethouder. “Vooral omdat de inwoners van Westerhaar hiermee ruimte en rust wordt geboden om hun naasten naar de laatste rustplaats te brengen, maar ook een plek waar ze zelf in stilte kunnen rouwen.” De uitbreiding van de begraafplaats in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd op dinsdag 18 juni officieel in gebruik genomen.

De uitbreiding van de begraafplaats is noodzakelijk omdat het huidige deel van de begraafplaats vol dreigt te raken.

Introductie scheiding

Samen met omwonenden
Bij de aanleg is veel aandacht besteed aan de beplanting op en rondom de begraafplaats. In afstemming met de omwonenden is hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met de bestaande beplanting. Deze is zoveel mogelijk behouden. Uit het overleg met de omwonenden kwam een aantal verzoeken zoals een grondwal en groenblijvende beplanting. Dit is meegenomen in het ontwerp en in de uitvoering. Overigens moeten er nog enkele werkzaamheden uitgevoerd worden zoals het plaatsen van een toegangshek en de schuilgelegenheid, die overigens in samenwerking met de BOVO wordt gerealiseerd.

Uitbreiding in cijfers
De uitbreiding die nu in gebruik wordt genomen beslaat in totaal ca. 9500 m2 (bijna 1 hectare). Daarvan is 1826 m2 uitbreiding van de graven. Het aantal graven waarmee de begraafplaats is uitgebreid is 645 enkele en bij dubbel begraven dus 1290 graven. Achter het nieuwe deel heeft de gemeente nog een stuk grond van ± 6000 m2 gereed laten maken, zodat dat in de verdere toekomst ook ingericht kan worden als begraafplaats. Hier is plek voor nog eens zo’n 600 graven bij enkel begraven.

Initiatief
Samen met Albert Engels van het GBT nam Engberts in 2007 het initiatief voor uitbreiding van de begraafplaats in Westerhaar. Zij kregen daarin de steun van de gemeenteraad, want die sprak zich op 5 februari 2008 unaniem uit voor de uitbreiding en stelde in december 2010 het bestemmingsplan vast. Sindsdien is onderzocht of privatisering van de begraafplaats nog het gewenste financiële voordeel op zou leveren. Toen dat niet het geval bleek te zijn is begin dit jaar gestart met de daadwerkelijke aanleg op locatie ten zuiden van de Haarweg. Deze locatie biedt, zoals gezegd, de mogelijkheid om eventueel in de toekomst nog verder uit te breiden.

2 REACTIES

  1. Niet een plek waar je met plezier naar toe gaat, maar als je er toch “moet” zijn is het wel prettig om te zien dat het allemaal keurig netjes is aangelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier