Twenterand betuigt veteranen eer

0
654

In De Klaampe stonden zaterdag circa vijftig veteranen stil bij de gebeurtenissen uit het verleden.

WESTERHAAR – Op initiatief van burgemeester H. Koetje kwamen zaterdag ruim vijftig veteranen bijeen om de eerste Veteranendag in Twenterand te vieren. In kulturhus De Klaampe in Westerhaar stonden de oud-strijders stil bij de belevenissen en vaak zware strijd in oorlogsgebieden.

Koetje stelde dat Nederland zowel landelijk als op lokaal niveau een inhaalslag te maken heeft bij het op waarde schatten en het betuigen van dankbaarheid voor de inzet van militairen in allerlei brandhaarden over de hele wereld.

“In het verleden werd nauwelijks maatschappelijke erkenning gegeven aan militairen en oud-militairen die veelal hun eigen leven in de waagschaal hebben gesteld in dienst van de vrede. De klop op de schouder was er vaak niet. Ik vind het van groot belang dat we hier ook lokaal aandacht aan besteden”, aldus Koetje.
De burgemeester schreef alle 134 bij het Veteraneninstituut ingeschreven Twenteranders persoonlijk aan. Bijna de helft gaf aan deze oproep gehoor. Het organiserende trio H.A. Bijker, H. Hulsegge en W. Verboom hoopte behalve oudere veteranen ook jongeren te interesseren voor de Veteranendag. Dat lukte niet. De 35-jarige Henk Smelt uit Vroomshoop was de enige jeugdige oud-strijder in De Klaampe.

Desondanks was onder de aanwezige veteranen – van wie het gros in Indië heeft gediend – de waardering groot voor het Twenterandse initiatief. Koetje kondigde aan de lokale Veteranendag jaarlijks te willen vieren. (Tubantia)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier