XTC, speed, LSD, heroïne, cocaïne en GHB zomaar een willekeurig lijstje drugs. Ze hebben echter een ding gemeen. Ze staan allemaal op de harddruglijst.
GHB staat pas sinds 2011 op deze lijst, omdat men in het begin niet wist hoe schadelijk de drug was. De drug werd opgehemeld, omdat het goedkoop was en dezelfde werking heeft als alcohol. Met dit verschil dat je de volgende dag geen kater had. De gevolgen van deze drug waren op dat moment nog niet bekend, maar in de loop der jaren werden de gevolgen van deze drug steeds bekender. De drug bleek namelijk zeer verslavend te zijn en je kon snel in een coma raken. Dit komt door het feit dat de scheidslijn tussen de hoeveelheid GHB waarvan je in een roes raakt en de hoeveelheid GHB waarvan je in coma raakt heel klein is.
De drug GHB kwam vanaf 2007 in een grote hoeveelheid op. De instanties wisten niet wat ze er mee aan moesten omdat de drug vrij onbekend was. Ze wisten nog niet wat de gevolgen waren. Daar kwam bij dat onder jongeren populaire programma’s zoals spuiten en slikken de drug de hemel in prijsden. Naar mate de gevolgen meer en meer bekend werden, zagen de programmamakers van spuiten en slikken en andere programma’s in dat GHB niet zo onschuldig is, zoals werd gedacht.
Dit was niet het enige probleem omtrent GHB. De instanties die gespecialiseerd zijn in het onderzoek doen naar verslaving dachten dat GHB een partydrug was die alleen werd gebruikt in de randstad en niet op het platteland. Ze dachten dat GHB een matig verslavende drug was in die tijd. Een aantal jaren bleek dat dit een verkeerde inschatting was geweest en de drug zeer verslavend is en veel gebruikt op het platteland.
Na een lobby van onder andere Burgemeester Visser is het gelukt om GHB op de harddruglijst te krijgen. De minister van Volksgezondheid (Schippers) wilde hier niets van weten. Uiteindelijk is het toch gelukt. Dit zorgde ervoor dat de politie meer bevoegdheden kreeg om GHB aan te pakken. Doordat het op lijst 1 (harddruglijst) van de Opiumwet is komen te staan, zijn voorbereidingshandelingen om de drug te gaan produceren strafbaar geworden.
De voorlichting over drugs door Tactus op scholen is op een laag pitje komen te staan. Dit kwam doordat de geldkraan voor deze voorlichting werd dichtgedraaid. De gemeente Twenterand pakt dit nu weer op en stelt hiervoor geld beschikbaar.
Uit een enquête dit wij gehouden hebben onder de derde en vierde klassen van het Noordik in Vriezenveen bleek dat 6 op de 10 leerlingen vindt dat de voorlichting over drugs op school verbeterd moet worden. Dezelfde enquête is afgenomen onder de derde klassen van het Noordik in Vroomshoop, maar hier zijn de resultaten nog niet van bekend. Wat vindt jij?