SGP Twenterand is volgens de kiesraad te ver gegaan

0
672

De SGP verspreidde deze week huis-aan-huis een folder in de gemeente Twenterand. In die folder staat: “Kunt u door omstandigheden zelf niet naar het stembureau? Laat uw stem niet verloren gaan. Zorg ervoor dat uw stem bij volmacht wordt uitgebracht. Weet u niemand die voor u kan stemmen? Bel dan met een van de volgende personen. Zij verzorgen het voor u.” Onder de tekst staan de namen van drie personen die verbonden zijn aan de SGP.
Politicoloog Henk van der Kolk van de Universiteit Twente zegt dat de partij op deze wijze stemmen ronselt. “In de folder worden mensen die niemand hebben om te stemmen, opgeroepen dat ze zich kunnen melden bij de partij. Dat is het ronselen van stemmen.”
Kiesraad: SGP is te ver gegaan
Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand nam vandaag (RTVoost)

Introductie scheiding

 contact op met de Kiesraad om helder te krijgen in hoeverre er sprake is van onregelmatigheden. De Kiesraad liet weten dat de SGP te ver is gegaan, door in de tekst de zin ‘zij verzorgen het voor u’ op te nemen. De Kiesraad adviseerde burgemeester Visser om contact op te nemen met de SGP. Een woordvoerder van de gemeente Twenterand zegt dat dit gaat gebeuren.
SGP-fractievoorzitter Ben Engberts is zich ondertussen van geen kwaad bewust. Hij zegt dat de partij wel vaker zo’n oproep doet voor gemeenteraadsverkiezingen. Vaak wordt dat in de kerk gedaan. Volgens Engberts doet de partij de oproep, omdat ze willen dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. (RTVoost)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier