Schaapskudde in het Veenschap van 30 mei tot 9 juni

0
1394

schaapskudde_400.jpgDe schaapskudde is een ‘mobiele’ kudde, die bestaat uit enkele honderden schapen en lammeren en wordt ingezet om de aanwezige opslag van bomen en struiken in het Veenschap zoveel mogelijk te verwijderen en het gebied in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Een paar jaar geleden is door de gemeente Twenterand een gedeelte van het Veenschapsgebied bewerkt. Om een groter gebied te kunnen bewerken is in 2009 de Vereniging ‘Het Veenschap’ opgericht. De leden van de vereniging zijn eigenaar van één of meer percelen in het Veenschap.

Inmiddels is een vrij groot gedeelte al bewerkt en ontdaan van begroeiing. Echter in de praktijk blijkt, dat vooral berken weer uitlopen en wanneer hier niets aan gedaan wordt, binnen afzienbare tijd weer nieuw bos ontstaat. Om dit te voorkomen, wordt de ‘mobiele’ schaapskudde ingezet om de uitgelopen bomen en struiken op te eten.

Introductie scheiding

Het zijn oude rassen die vooral op schralere vegetaties optimaal ingezet kunnen worden. De kudde wordt gehoed door een herder met speciaal afgerichte honden, waardoor het gebeid gericht begraasd wordt. De schaapskudde is eigendom van landschapsadvies- en onderhoudsbedrijf Welhuis uit Rossum en bestaat uit Drentse Heideschapen, Scottisch Blackface en Bentheimer Landschafe.

Op zaterdag 26 juni houdt het Veenmuseum een Open dag. U kunt de herder met zijn schaapskudde op die dag in de buurt van het Veenmuseum aan het werk zien en een kijkje nemen in het museum. Het Veenmuseum is op de hoek Paterswal/Hazenpad.

Het project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van o.a. de gemeente Twenterand en de provincie Overijssel.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier