De manier om intensieve veehouderijen uit Twenterand te weren, heeft gevolgen voor de bestaande agrarische familie- en gezinsbedrijven in de gemeente. Dat blijkt uit het vuistdikke rapport van adviesbureau Grontmij. De uitkomsten van dat rapport vormen de basis voor een nieuw bestemmingsplan buitengebied LOG’s.
In het raadsdebat is dinsdagavond gesproken over het voorontwerp van dit plan. Het uiteindelijke bestemmingsplan moet met enige spoed worden gerealiseerd. Het plan zou uiterlijk november 2011 in werking moeten treden.
Met name de PvdA en Gemeentebelangen Twenterand (GBT) durven zonder meer de gevolgen van het nieuwe bestemmingsplan te accepteren.
Het opwerpen van zoveel mogelijk drempels voor de komst van ‘megastallen’ naar Fortwijk, Weitemanslanden en de LOG Daarlerveen, betekent namelijk ook dat nieuwbouw van andere agrarische bedrijven wordt geblokkeerd. Volgens fractievoorzitter Albert Engels van GBT en Hans Zebel van de PvdA lijkt dat erger dan het is. Volgens hen is het te verwachten dat in de nabije toekomst diverse agrarische bedrijven gaan stoppen. Op die vrijkomende percelen zou voor agrarische ondernemers dan ruim voldoende ruimte ontstaan voor uitbreiding of nieuw-vestiging.
Met name de SGP twijfelt echter ernstig aan die voorstelling van zaken. Fractievoorzitter Ben Engberts zegt ‘op de bres te staan voor familiebedrijven in Twenterand’. Hij wil ruimte houden voor nieuwvestiging. Met een verwijzing naar het jaarverslag van de gebiedscoördinator, denkt Engberts dat in Twenterand nog niet zo snel links en rechts landbouwpercelen vrij komen.
Het voorkomen dat bedrijven met enorme aantallen varkens zich in Twenterand gaan vestigen, is opgenomen in het akkoord tussen de coalitiepartijen CDA en GBT. Bureau Grontmij is daarop ingehuurd om onder meer een LOG-visie op te stellen, een Plan Milieu Effect Rapport en een voorontwerp bestemmingsplan.
De professionals van de Grontmij hebben de opdracht om de argumenten te vinden, waarmee de gemeente Twenterand tot en met de Raad van State bioindustrie tegen te gaan.
In februari heeft de Raad van State onder meer Family Farmers in het gelijk gesteld in een zaak tegen de gemeente Twenterand. Family Farmers heeft net als enkele andere bedrijven een aanvraag ingediend om zich in Fortwijk te vestigen. Die aanvraag is door Twenterand afgewezen, maar de Raad van State is nog niet onder de indruk van de argumenten. Daar moet het nieuwe bestemmingsplan verandering in brengen.
Al is Engels (GBT) nog altijd huiverig. ,,Ik had meer van de Grontmij verwacht, met name op de ruimtelijke aspecten, zoals de wens om het open landschap in Twenterand overeind te houden. We moeten straks goed voor de dag komen, want ik denk dat we uiteindelijk weer bij de Raad van State terechtkomen.” Engels vindt daarom ook dat de gemeente een jurist met kennis van zaken op gebied van LOG`s moet inhuren. (Tubantia)