Preventieve bestrijding eikenprocessierups

0
2426

spuiten-eikenprocessierupsen-kopie.jpgIn de Gemeente Twenterand is er sinds enkele jaren overlast door de Eikenprocessierups. Wat moet u doen als er Eikenprocessierups aangetroffen wordt, en wat wordt er aan gedaan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.

Preventieve bestrijding
De gemeente Twenterand laat binnenkort op veel plekken de eikenprocessierups preventief bestrijden. Dit gebeurt door bomen te bespuiten met een biologisch middel. De bestrijding wordt uitgevoerd op plekken waarvoor een verhoogd risico geldt, zoals centra, rondom scholen, begraafplaatsen en langs fietspaden. Door deze bestrijding wordt voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen. Hiermee wordt dus vooraf overlast voorkomen.

Hoe te herkennen
De Eikenprocessierups is een rups die leeft van de bladeren van eikenbomen. Op andere boomsoorten komen ze niet of nauwelijks voor. De naam is afgeleid van het woord processie; de rupsen gaan in processie door de boom op zoek naar voedsel. De nesten waar de rupsen zich overdag in bevinden zijn te herkennen aan de vorm en structuur; de nesten zijn enigszins rond, variërend in grootte tussen een pingpongbal en een voetbal. De structuur van de nesten is dradig, als een spinnenweb. De nesten hangen doorgaans aan de onderkant van dikke takken, of aan de stam van de boom.

Waardoor ontstaat overlast
De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen en klachten veroorzaken als huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.

Introductie scheiding

De gemeente adviseert mensen om contact met de rupsen te vermijden. Als iemand toch in aanraking is gekomen met de rupsen of nesten wordt geadviseerd niet te krabben of wrijven, maar de huid en ogen goed uit te spoelen met water. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Als er ernstige allergische reacties of klachten ontstaan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Nest ontdekt?
Wanneer u de Eikenprocessierups in uw omgeving constateert, dient u dit te melden bij de gemeente door te bellen met de algemene meldingenlijn. (0546-840840) U geeft dan de locatie door van het nest, en een medewerker van de gemeente zal beoordelen of bestrijding nodig is. Er wordt alleen bestreden op plekken waar een verhoogd risico geldt. Dit is op drukke plaatsen (centra, fietspaden) of bij risicoplekken. (speelplaatsen, scholen, verzorgingstehuis, begraafplaatsen)

Het wordt ernstig afgeraden zelf nesten te verwijderen i.v.m. de mogelijke gezondheidsrisico’s!

Indien het nest zich in een gemeentelijke boom bevindt en bestrijding nodig is, zal uw melding doorgegeven worden aan een gespecialiseerd bedrijf die de bestrijding zal verzorgen. Voor nesten in particulier bomen verzorgd de gemeente geen bestrijding. Voor informatie over gespecialiseerde bedrijven die de bestrijding kunnen verzorgen kunt u wel contact opnemen met de gemeente.

Helaas kunnen wij u niet laten weten wanneer uw melding is afgehandeld. Dit heeft te maken met het grote aantal nesten verspreid over de hele gemeente. Constateert u rupsen nadat de gemeente de nesten heeft laten verwijderen? Dan vragen wij u vriendelijk om nog een keer een melding te doen.

Meer informatie: www.ggdregiotwente.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier