Praten op één locatie

0
590

De gemeenteraad van Twenterand gaat na de zomer de raadsdebatten voeren op één locatie, in de raadzaal van het gemeentehuis. Wanneer de agenda niet op één avond, de dinsdag, kan worden afgewerkt, gaat de raad een dag later nogmaals om tafel. Op die manier kunnen alle gekozen raadsleden in theorie bij elk debat aanwezig zijn.

Vooralsnog gaat het om een proef van één jaar. Daartoe wordt op verzoek van het presidium een voorstel gedaan. Het presidium bestaat uit de fractievoorzitters van de partijen uit de raad. Zij bereiden in besloten bijeenkomsten de raadsvergaderingen voor.

Tot nog toe worden de raadsdebatten op dezelfde avond in meerdere zalen gehouden, waardoor met name de kleine fracties een beroep doen op fractievertegenwoordigers. De twee fractievertegenwoordigers in Twenterand zijn beëdigd, maar hebben geen stemrecht. Per vergadering ontvangen zij een vergoeding van 72,64 euro. Met name de VVD ageert tegen het plan de fractievertegenwoordigers buiten spel te zetten. Het zou volgens fractievoorzitter Trudy van Nederpelt bijna onmogelijk zijn als éénmansfractie over alle onderwerpen een inbreng te hebben. Albert Engels (GBT) laakt de uitleg van Van Nederpelt. “De gekozen raadsleden horen het debat te voeren. Door de nieuwe opzet van de debatten kan een raadslid altijd mee doen. Het heeft niks met bezuinigen te maken. Je praat over een paar tientjes per maand. Ook de kwaliteit van het debat hoeft daar niet onder te lijden. Een partij kan zich altijd laten ondersteunen bij de voorbereiding op een onderwerp.” (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier