Plijter en Roeterdink winnaar in NK dammen

0
603

Westerhaar – Het Nederlands kampioenschap dammen in de klasse B is gewonnen door Berend Plijter. De speler uit Den Boer zegevierde ook al in 2019.

Plijter schakelde in de slotronde Gerard Bruins uit Hollandscheveld uit. De Groninger speculeerde op een doorbraakcombinatie en daar trapte Bruins ook in. Versuft door de tegenslag zag de man uit Hollandscheveld niet dat hij zich nog net kon redden en liep prompt in een andere slagzet.

Na zijn overwinning moest Plijter lang wachten op het resultaat van de partij tussen David Riupassi (Eindhoven) en Jack Westerdijk uit Appingedam. De Brabander leek regelrecht op de overwinning en daarmee het kampioenschap af te stevenen. Grootste handicap was daarbij een bloedende neus die met watten in bedwang werd gehouden. Westerdijk toverde uit het niets een twee om vijf uit de stand waarna Riupassi teleurgesteld opgaf. Door het onverwachte resultaat was Plijter plotseling kampioen. Als nummer twee uit de bus kwam de verrassend sterk presterende Jack Westerdijk (rating slechts 901), voor de Brabander Jacques Brouns.    

In de C-groep was er een rechtstreeks duel tussen Gerrit Roeterdink en Hedwig Callender om de toernooizege. Callender moest winnen om nog kans te maken op de toernooizege. Roeterdink speelde echter een sterke pot en wist via een doorbraak naar winst te combineren. Lokale favoriet Gert Brink speelde tegen Bé Brakels een rustige partij maar op een gegeven moment wist Brakels een schijf winst af te dwingen. De dagen van Brink leken geteld totdat Brakels in een opzichtige combinatie trapte. Het eindspel werd door Brink vakkundig in winst omgezet. Tonnie Schutte speelde een sterke positiepartij tegen Koert Meuleman. Schutte leek winst te forceren maar de Hammer dammer had een lepe verdediging waardoor de partij uiteindelijk in remise eindigde. Met Roeterdink was er dus een duidelijke kampioen: hij haalde veertien punten. Op grote afstand eindigde Gert Brink op elf punten als nummer twee. Er waren drie spelers met tien punten maar op weerstand werd Tonnie Schutte derde.

Rond de klok van half vier werd het toernooi afgesloten. Voordat voorzitter van damclub Witte van Moort Gil Salomé de prijzen uitreikte sprak KNDB-voorzitter Frans de Jonge nog een woordje. De Jonge prees de organisatie van het NK B&C en sprak de hoop uit dat het toernooi nog jaren wordt voortgezet. Comitélid Gert Brink gaf aan dat het toernooi volgend jaar weer wordt georganiseerd, de exacte datums worden later bekend. De organiserende vereniging Witte van Moort sprak de dank uit aan alle vrijwilligers en deelnemers en hoopt eenieder op het toernooi van volgend jaar weer te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier