Plaatselijk Belang Westerhaar zet De Plump te koop

14
2248

img-0748-1024x768.jpgWESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK – Bestuursleden van Plaatselijk Belang Westerhaar-Vriezenveensewijk plaatsen vrijdagavond verkoopborden bij de entree van zwembad De Plump. Het was met name een uiting van onvrede over de uitkomst van de zwembadendiscussie die wordt gevoerd.

Tientallen inwoners van Westerhaar, van jong tot oud, waren getuige van het protest van Plaatselijk Belang. Zij stemden stuk voor stuk in met de ludieke actie.

Volgens voorzitter Jeannette Jager, secretaris Henk de Boer en de bestuursleden Wim Luchies, Jaap Dekker, Johan Klos, Klaasje Derks en (de afwezige) Metje Schutte is de vereniging Plaatselijk Belang ‘zeer teleurgesteld in de politiek van Twenterand’. Alleen voor Gemeentebelangen Twenterand wordt daarbij een uitzondering gemaakt. Het zwembadvoorstel van GBT sprak de Westerhaarders wel aan. In dat voorstel zou op de plek van De Plump aan de Zwembadlaan in Westerhaar een nieuw, overdekt bad worden gebouwd en de openluchtbaden De Zandstuve in Vroomshoop en De Groene Jager in Den Ham zou open blijven. Dat voorstel haalde het echter niet in de raad.(TUBANTIA)

Introductie scheiding

 

 

img-0753-1024x768.jpgimg-0751-1024x768.jpg

img-0748-1024x768.jpgimg-0750-1024x768.jpg

14 REACTIES

 1. Nog even voor de duidelijkheid: zowel het bad van Westerhaar als het buitenbad van Den Ham hebben een OVERSCHOT! Er is jaarlijks wel een tekort per bad maar dit wordt ook ruimschoots door de eigen bewoners betaald: even een berekening:

  Het totale zwembadentekort van 1 miljoen wordt gedeeld door 33.000 inwoners van de gemeente twenterand; dit is dus 30 euro per inwoner. Voor Westerhaar wordt dus 150.000 EUR door de eigen 5.000 inwoners betaald (5000 * 30 pp). Aangezien het tekort op de Plump minder is, is er dus sprake van een OVERSCHOT.

  Voor Den Ham met haar 6.000 inwoners a 30 euro geldt een inleg / bijdrage van dus180.000 EUR per jaar. Ook hier is het tekort op De Groene Jager lager dan de eigen bijdrage. Ook Den Ham heeft dus een OVERSCHOT.

  Hoezo eerlijk om deze baden te sluiten?

  Straks wordt er slechts 600.000 euro per jaar aan zwemmen uitgegeven. Dit is tenminste de bedoeling; dit zal de stamper te vriezenveen alleen volgend jaar al kosten. Met vroomshoop er bij, kost het in 2013 gezamenlijk nog bijna 900.000 euro.

  Goed nieuws: De bijdrage van het buitengebied wordt misschien wel door gewaardeerd; zullen we nog een bedankje krijgen?

 2. De gemeenteraad stuurt de wethouder weg, of laat hem zelf weggaan, wegens verkeerde voorlichting….

  Bijna de complete gemeenteraad is echter de burger verkeerd aan het voorlichten, aangezien de twenteranders bijna allemaal denken dat er een mooi nieuw overdekt bad gebouwd gaat worden. Het zgn 2521 bad dat men wil bouwen is echter vlgs de website van de bedenkers van dit nog volledige nieuwe concept EEN BAK WATER MET LIJNEN ERIN. Het nieuwbouwbad wordt dus een VIERKANTE WATERBAK. Wel ideaal voor sporters en doelgroepen, maar niets voor de recreatieve zwemmer, in tegenstelling tot wat bijna elke twenterander blijkt te denken.

  Het tekort blijft enorm veel en zal ca. 1.400 euro per vaste gebruiker blijven….

  Jammer dat dit opgebracht gaat worden door het sluiten van de buitenbaden…

  Dus gemeenteraad: stop met een binnenbad in Twenterand OF ga ook de andere sportverenigingen net zoals de waterpolovereniging sporsoren a 1.400 euro per lid.

  In Den Ham wllen we dan voor 1.500 leden graag 2,1 miljoen per jaar. Lijkt veel? Wel rechtvaardig.

  Er wordt nu een werkgroep in het leven geroepen voor een 10 stappenplan: laat deze werkgroep eerst eens onderzoeken of iedereen begrijpt dat een 2521 bad een BAK WATER MET EEN DAK ER OP IS.

 3. Zwemmen is een basisvoorziening voor elke dag volgens het coalitiebesluit en daarom moet er een nieuw overdekt bad gebouwd worden….. Bezuinigen moet nu echter ook… Misschien een idee om de lasten eerlijk te verdelen? Misschien goed om eens na te denken of we wel een overdekte bak met water willen….. DIT GAAT NAMELIJK TEN KOSTE VAN DE BUITENBADEN.

  Net zoals de CU de GARANTIE om het Hammer zwembad open te houden volgens eigen zeggen niet meer na hoeft te komen omdat deze garantie gedateerd / verlopen is, zou de coalitie eens na kunnen denken of hun coalitiebesluit dat zwemmen elke dag mogelijk moet zijn OOK NIET GEDATEERD IS?

  Als de behoefte aan een binnenbad vervallen is, kunnen de buitenbaden open blijven.

 4. Jammer dat ALLE buitenbaden in twenterand al per direct gedeeltelijk gesloten worden om de kosten voor het openhouden van de Stamper in vriezenveen tijdens de zomer op te brengen. Ach, dan kunnen we er in het buitengebied al vast aan wennen dat het het zwemmen binnenkort afgelopen is.

  Het was echter wel voor bijna iedereen een verrassing dat de buitenbaden allemaal minder geopend worden. Soms kan het snel gaan…In een paar weken wordt alles omgegooid; een klein overzicht:
  Eerst wordt onderzocht of de stamper geprivatiseerd kan worden en de resterende baden open kunnen blijven, maar binnen een maand is alles omgedraaid….. Vriezenveen gaat extra open en deze exta kosten worden gefinancierd door het gedeeltelijk sluiten van de buitenbaden. Ook worden 2 buitenbaden per januari 2013 (lees 2 sept 2012) gesloten… Goede dingen komen snel……mits het goede dingen voor Vriezenveen zijn…

 5. Word eens wakker, inwoners van Westerhaar EN Den ham, doe iets.

  Eigenlijk heeft de raad al besloten en is het al te laat, maar als er nu massaal iets gaat gebeuren, zou het niet ondenkbaar zijn dat de plannen nog bijgesteld worden.

  Als iedereen echter blijft afwachten, is het spel gespeeld en gaan Westerhaar en Den Ham het zwemmen te Vriezenveen grotendeels bekostigen.

 6. wil graag ook reageren op de dreigende sluiting van ons zwembad de Plump, onbegrijpelijk als ik naar de volgende factoren kijk: kinderen zouden zwemles moeten krijgen in hun woonomgeving zo maak je ze meteen al op jonge leeftijd vertrouwd met bewegingsvormen en is hun veiligheid gewaarborgd in dit waterrijke gebied. Onze ouderen houden hier hun conditie op peil dit geeft minder ziekte en sterfte door beweging en het sociale karakter elkaar te ontmoeten op een plek waar je samen destijds vor gevochten hebt om dat in het dorp te krijgen, dit komt ons zelfbewustzijn in Westerhaar ook te goede.
  Realiseert het bestuur van de gemeente zich dat he t aanbod van en zwembad, een Kulturhus met medisch centrum en sedert kort een verpleeghuis en een appartementen complex als een samenhangend aanbod dient worden gezien om de kern aangenaam en leefbaa rte maken opdat het ons metr trots vervuld omdat we het allemaal zelf gerealiserd hebben daar dient het gemeente bestuur zeer zorgvuldig mee om te gaan, en laten we ons vooral realiseren dat eenmaal gesloten voorzieningen nooit meer terug komen in onze kern. Vanuit het standpunt van de gezondheidszorg moet er in de meest centrale kern van de gemeente Twenterand en dat is WESTERHAAR absoluut geen voorziening weggehaald worden, het is nog niet te laat maar hiertegen kunnen we ons met hele goede argumenten verzetten, Gerald Nillessen

 7. beste mensen van westerhaar onze ouders hebben voor 40 jaar geleden mogelijk gemaakt dat wij konden zwemmen in ons dorp nu pakt het CDA CU PVDA SGP VVD en boerkamp/blokland ons dat af ze hebben geen respekt meer wat onze ouders voor ons hebben gedaan dat is erg christelijke politiek is verdwenen er is geen resprkt meer wij westerhaardes steunen van harte platselijk belanh h g herman wessels.

 8. Met bovenstaande opmerkingen ben ik het zeer eens. Wat ik graag zou willen weten is, wat kunnen wij als Westerhaarders actief doen om dit besluit eventueel tegen te gaan? Zou namelijk zelf graag wat doen maar heb geen idee wat…. Hopelijk komt er iemand met een doeltreffende actie!!

 9. Zeker goed om nu iets te gaan doen, maar dan wel georganiseerd / samen. Ook in Den Ham begint iedereen te beseffen dat we als buitengebied onze voorzieningen steeds meer kwijtraken en voor de rest de voorzieningen in Vriezenveen mogen blijven financieren. De zwembadenproblematiek is hier een mooi voorbeeld van. Het ergste in nog wel dat het nieuwbouwbad alleen maar een “vierkante waterbak met een dak” wordt. In Wierden gaat men het vrij luxe zwembad De Kolk weer verbouwen voor ca 700.000 EUR en er zullen nog meer recreatieve voorzieningen komen voor spelende kinderen etc. dus vanuit Vriezenveen zullen de recreatieve zwemmers echt wel naar Wierden gaan. Eigenlijk moeten we samen onderbouwen dat een nieuwbouwbad of het huidige overdekte bad te Vriezenveen gewoon overbodig is. Het kost gewoon teveel en dit kan tegenwoordig blijkbaar niet. ALs de plannen voor een overdekt bad weg zijn, kunnen de buitenbaden misschien wel blijven. De dorpsraad Den ham houdt zich hiermee bezig. Als Plaatselijk Belang Westerhaar iets wil, dan graag eens kijken op http://www.dorpsraaddenham.nl

 10. Oke zoals ik het lees moeten we dus iemand zoeken die een bezwaarschrift kan schrijven tegen de voorgenomen sluitingen en daarin ook de tegenargumenten benoemen voor een “grote bak met water en een dak erop” Kan iemand die dit leest dit? We kunnen daar dan handtekeningen voor verzamelen…vraag me alleen echt af of dit nog zin heeft. Vaak als de gemeente dit in het hoofd heeft gebeurd het ook wel. Tja en verder kunnen wij als buitenkernen het zwembad in Vriezenveen boycotten. Nu kun je denken, dat is kinderachtig maar zou er anders ooit iets veranderen in de buitengebieden?? En de jaarlijkse bijdrage niet meer betalen voor iets dat ons ontnomen wordt?…

 11. @simone, wel iets doen. Ga gewoon a.s. Woensdag naar de openbare hoorzitting over de financien en dus de zwembaden. Samen eens kijken wat mogelijk is.

 12. @ Gerald Nillessen, het is wel al bijna te laat, maar er kan nog steeds iets. Aanstaande woensdag 23 mei is er een openbare hoorzitting en deze gaat over dit soort zaken. Deze hoorzitting begint om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentehuis. In de vergadering van 20 juni zal de gemeenteraad vervolgens een besluit nemen.

 13. Om kennis te nemen van de verschillende gevoelens en zienswijzen van belanghebbenden ten aanzien van de voorgestelde kadernota, organiseert de raad op 23 mei 2012 een openbare hoorzitting. Deze hoorzitting begint om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentehuis.

 14. in de kadernota 2013 staat trouwens dat er 900.000 euro voor de zwembaden gereserveerd is. Dit is dan enkel voor vveen en vhoop. Westerhaar en den ham sluiten. Er gaan dus 2 van de 4 baden dicht en er wordt 10% bespaard….. Het duurste bad wordt ontzien en zelfs opgeknapt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier