Oud-westerhaarse Anne Luchies leert Noordikleerlingen cartoons tekenen

0
791

VRIEZENVEEN/WESTERHAAR – Ze tekende onder meer voor Sesamstraat. En er zijn heel wat mensen die een kinderpuzzel met een afbeelding getekend door Anne Luchies in de kast hebben liggen. Ze maakte cartoons voor het AD en dagblad De Gelderlander. Cartooniste en illustratrice Anne Luchies heeft haar strepen in de vormgeving al ruimschoots verdiend. Afgelopen donderdag was de oud-Westerhaarse Anne Luchies (42) uit Arnhem weer even terug op haar oude middelbare school Het Noordik in Vriezenveen om een workshop cartoontekenen aan alle derdejaars te geven. „Sommige docenten van vroeger geven hier nu nog les. Echt leuk om ze weer terug te zien.”

Volgens Anne zat het er vanaf kinds af aan al in. „Dan kreeg ik een duur cadeau voor mijn verjaardag, maar ik was gelukkiger met mijn potloden en een stuk papier. Ik heb een heleboel tekeningen nog bewaard, leuk om weer terug te zien.” Tekendocent Hans Jaspers Faijer zich Anne nog heel goed herinneren. „Toen zij bij ons op school zat begin jaren negentig, begonnen we met een schoolkrant. Anne schreef teksten en maakte daar illustraties bij. Toen zei ik al dat ze daar iets mee moest gaan doen.”

Inmiddels heeft Anne al veertien jaar haar eigen bedrijfje. „Ik teken nog met de hand, maar doe ook veel met de computer, afhankelijk van de opdracht die ik krijg. Alle opdrachten die ik doe zijn leuk. Ik maak bijvoorbeeld ook illustraties voor patiëntenfolders. Die opdrachten geven mij veel voldoening, omdat ik weet dat die folders gelezen worden. En een hele leuke opdracht was ook het maken van een animatie voor een filmpje over nanotechnologie. In dat filmpje zitten mijn tekeningen verwerkt.” Anne illustreert ook prentenboeken. „Ik ben nu bezig met een prentenboek dat ik in eigen beheer wil uitbrengen. Zowel de tekeningen als de tekst zijn van mij.”

Haar stijl kan het best omschreven worden als schetsachtig, beweeglijk en met humor. „Het hoeft allemaal niet zo realistisch. Een goede cartoon tekenen is vaak de kunst van het weglaten. Met zo min mogelijk lijnen zo veel mogelijk zeggen. En het hoeft allemaal niet zo serieus. Je hoeft niet bang te zijn dat het niet mooi is. Ik ben van mening dat iedereen kan tekenen. De een heeft er nu eenmaal meer gevoel voor dan de ander.”(Tubantia)

Bekijk ook het filmpje waarin Anne uitlegt hoe ze een cartoon tekent
http://www.youtube.com/watch?v=zk5HU_zMiG8&feature=player_embedded

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier