De gemeente Twenterand maakt werk van asbest. De komende jaren worden particulieren en bedrijven gestimuleerd om voor 2024 asbest van het dak te halen. “Als gemeente gaan wij proberen partijen aan elkaar te koppelen, zodat het voor bedrijven interessant wordt om asbest te vervangen voor een nieuw dak, het liefst natuurlijk met zonnepanelen,” aldus wethouder Martha van Abbema. Haar collega Ben Engberts vult aan: “Ook particulieren en agrariërs stimuleren we om het asbest van hun daken te verwijderen. Nu zijn daar al enkele acties en subsidies voor beschikbaar. Daarom zeggen we ook: Haal het asbest nu van het dak, want we weten niet hoe lang de aantrekkelijke regelingen blijven bestaan.”De rijksoverheid heeft bepaald dat vanaf 2024 asbestdaken verboden zijn. Is een pand gebouwd voor 1993, dan is de kans groot dat er asbest op het dak ligt. Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering daarvan.
Gratis storten + subsidie voor particulieren
In de aanpak richt de gemeente zich op verschillende doelgroepen. Particuliere huiseigenaren kunnen vanaf 1 mei 2018 hun asbest dakmateriaal (buitenkant dak, aan de buitenlucht blootgesteld) gratis storten bij de milieustraat in Vroomshoop. Het gaat dan om een hoeveelheid van maximaal 35m2. Een folder over de voorwaarden is binnenkort beschikbaar, alsook een asbestsaneringspakket. Ook Mijande Wonen bereidt een aanpak voor. Waar mogelijk zal de gemeente Twenterand samenwerken met Mijande Wonen. Voor particulieren die hun asbest dakmateriaal laten verwijderen, is er een landelijke subsidie beschikbaar van € 4,50 per m2. Hier geldt wel voor op=op en het materiaal moet door een erkende verwerker worden weggehaald.
Agrariërs en bedrijven: financieel aantrekkelijk
Tot en met 2019 kunnen (agrarische) ondernemers gebruik maken van een landelijke subsidie (op = op). Daarnaast zijn er meerdere financieel en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden die het makkelijk en aantrekkelijk maken te investeren in een nieuw (duurzaam) dak. Eén van de fiscale voordelen kan worden behaald door ‘slim’ te sparen voor dakvervanging via een voorziening op groot onderhoud. De klus kost hierdoor netto minder. Ook als het gaat om duurzame maatregelen zijn er financiële voordelen. Met bijvoorbeeld een geïsoleerd dak met zonnepanelen kan de investering voor een deel worden terugverdiend.