Kosteloze ondersteuning voor vrijwillige besturen door Stimuland

0
208

Plaatselijk belangen, dorpsraden, verenigingen en andere bewonersinitiatieven zijn heel belangrijk voor het vitaal en leefbaar houden van het platteland. Tegelijkertijd komt er veel op de vrijwillige besturen van deze organisaties af doordat de samenleving snel verandert. Om hen te ondersteunen en handvatten te bieden waarmee ze hun rol goed kun blijven vervullen, heeft Stimuland de methodiek Rol & Positie ontwikkeld. Dankzij de provincie Overijssel kunnen zij hiermee, tot juli 2025, in totaal 30 vrijwillige besturen in Overijssel kosteloos ondersteunen.

Lokale samenleving wordt steeds belangrijker
De lokale samenleving wordt steeds meer centraal gezet in zowel de nieuwe Omgevingsvisie als het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). In de dagelijkse praktijk betekent dit dat bewoners steeds meer aan zet zijn voor het in stand houden van een vitaal dorp, wijk of vereniging. Daarmee wordt de rol en positie van plaatselijk belangen, dorpsraden, verenigingen en andere bewonersinitiatieven ook steeds belangrijker en kunnen hun besturen overvraagd worden.

Opnieuw de rol en positie bepalen
Sommige vrijwillige besturen hebben al zo lang dezelfde samenstelling dat ze makkelijk vervallen in verouderde patronen. Andere kennen juist veel wisselingen of hebben zoveel neventaken gekregen, dat onduidelijk is geworden wie de organisatie nou echt is en welke taken bij het bestuur horen. De methodiek Rol & Positie helpt om duidelijke keuzes te maken en besturen worden daarbij in twee sessies van een uur door Stimulanders begeleid. Ze krijgen weer inzicht in hun  belangrijkste rol en taken, op basis van draagvlak en haalbaarheid, en krijgen handvatten om weerbaarder te worden.

Geïnteresseerd?
Wil je als bestuur opnieuw je rol en positie bepalen? Neem dan contact op met Stimulanders Linda Baarslag en Joukje Hijlkema via 06-82 16 14 93 of lbaarslag@stimuland.nl. Zij nemen contact met je op en informeren je verder. Meer informatie over Rol & Positie vind je op www.stimuland.nl/rolenpositie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier