Na bikers nu ook surveillanceauto`s Politie Twente uitgerust met camera

0
693

logo_pollitieTwente, 22-12-2008 • De politie Twente heeft twee surveillanceauto`s uitgerust met een camera. Eén auto wordt voorzien van een dynamisch camerasysteem, dat is aangesloten op de meldkamer. Hierdoor is het voor de medewerkers van de meldkamer mogelijk om de beelden rechtstreeks mee te kijken. De tweede auto wordt voorzien van een statisch systeem. De camera neemt beelden op, die later kunnen worden uitgekeken. Tijdens de jaarwisseling worden de auto`s met camera voor het eerst ingezet in Haaksbergen en in Almelo.

Hierbij is gekozen voor landelijk en stedelijk gebied. Politie Twente heeft voor het gebruik maken van een camera in de surveillanceauto`s een gebruikersovereenkomst getekend met burgemeesters van de betreffende gemeenten en het Openbaar Ministerie. Hierin staan afspraken met betrekking tot het gebruik in het kader van openbare orde en strafrecht. De systemen worden een half jaar getest.
De camera`s mogen niet continue opnemen. Er mag alleen gefilmd worden als er een aanleiding voor is, bijvoorbeeld bij dreigende situaties, calamiteiten, op uitgaansavonden, tijdens feesten en evenementen. In het kader van de openbare orde is het de burgemeester die toestemming geeft voor het gebruik van de camera in een bepaald gebied. Het Openbaar Ministerie geeft toestemming als het gaat om opsporing.

Deze inzet van helmcamera`s is mogelijk doordat gemeenten de camera`s financieren. Hierdoor wordt door politie en gemeenten samen geïnvesteerd in het vergroten van de veiligheid op straat.

Het voordeel van de camera`s is de preventieve werking die ervan uit gaat. Mensen passen vaak bij voorbaat hun gedrag aan, als ze weten dat ze kunnen worden opgenomen. Dit verhoogt het veiligheidsgevoel bij de medewerkers van de politie Twente. Daarnaast kan het beeldmateriaal worden gebruikt voor herkenning van personen en kunnen de beelden dienen als bewijsmateriaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier