Mogelijkheid voor eeuwigdurend grafrecht

0
780

logo_gemeente_twenterand
VRIEZENVEEN – Kerkgenootschappen kunnen aan de slag met nieuwe stichting.

De uitbreiding van de gemeentelijke begraafplaatsen in Westerhaar en in Bruinehaar geeft ook andere beheersstichtingen of verenigingen de mogelijkheid een eigen begraafplaats aan te leggen. Het gaat daarbij vooral om een begraafplaats met een eeuwigdurend grafrecht. Met name de Hersteld Hervormde Gemeente Bethel en de Gereformeerde Gemeente willen dat vanuit hun geloofsovertuiging graag.

Alle fracties in de gemeenteraad hebben een initiatiefvoorstel gemaakt voor de uitbreiding van de begraafplaatsen in Westerhaar en in Bruinehaar. Daarmee is de ongelijkheid rechtgetrokken dat de begraafplaatsen in Vriezenveen en Den Ham wel zijn of worden uitgebreid terwijl er in Westerhaar en Bruinehaar graven geruimd zouden worden om plek te maken voor nieuwe laatste rustplaatsen.

Fractievoorzitter B. Engberts van de SGP heeft samen met fractievoorzitter A. Engels van Gemeentebelangen Twenterand een belangrijke rol gespeeld bij het totstandkomen en het uitwerken van het initiatiefvoorstel. Beide fracties waren een groot tegenstander van de ruiming van graven. In het initiatiefvoorstel is de mogelijkheid ingebouwd, dat er een terrein komt voor graven met een eeuwigdurend recht. Tot nu toe kon dat op de begraafplaatsen in Twenterand niet.

In 2006 zijn de Hersteld Hervormde Gemeente Bethel en de Gereformeerde Gemeente bezig geweest met een onderzoek naar een eigen begraafplaats. Ze waren ook van plan daarvoor een stichting op te richten. In afwachting van de ontwikkelingen in de afgelopen paar maanden is dat, aldus Engberts, blijven liggen. De beide kerkgenootschappen kunnen er nu mee aan het werk, omdat ze bij de uitbreidingen een kleine eigen begraafplaats kunnen aanleggen waar `de doden tot de Jongste Dag kunnen rusten`. (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier