Kwalificatie NK van start

0
678

logo-WvM.jpgOp zaterdag 12 januari werden in Zwolle twee ronden voor de kwalificatie NK gespeeld. Witte van Moort heeft vier ijzers in het vuur. Marino Barkel gaat voor een plekje bij de eerste vier, Gerbrand Hessing, Gerwin Mollink en Bert Aalberts hebben een meer bescheiden doelstelling.
Na een wat late aankomst in hotel Campanile konden de spelers direct aanschuiven voor hun partijen. Hessing en Barkel hadden net zo goed thuis kunnen spelen, want ze werden net als vorig jaar in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. Barkel schoof in hoog tempo naar een goede positie toe, maar Hessing toonde zich vindingrijk en voer de remisehaven binnen. Bert Aalberts mocht het proberen tegen grootmeester Jos Stokkel. Aalberts kwam in de opening onder lichte druk. In het middenspel kwam hij echter net op tijd om de dreigende Huissense vleugelopsluiting te verhinderen.

Introductie scheiding

 Na een inventieve verdediging wist Aalberts een mooie remise te scoren. Gerwin Mollink besloot eens vol op winst te spelen tegen Andrew Tjon A Ong. De flankaanval werd echter geblokkeerd en Mollink zocht zijn heil op veld 19. Even later moest hij een schijf prijsgeven en nadat de Maarssenaar door de kaalgevreten vleugel heenliep gaf Mollink zich gewonnen.
In de tweede ronde speelde Marino Barkel tegen de nauwelijks te kloppen Alex van Prinsenbeek. Na de nodige ruilen moest er toch gedamd worden en hier liet de Sappemeerder een steekje vallen: na een doorbraak van Barkel moest hij een schijf prijsgeven. Het vervolg was gewonnen, maar ‘Speedy Gonzales’ morste een punt door zich geen tijd te gunnen om na te denken. Hij kwam niet verder dan een 3-om-1 met remise. Gerwin Mollink had een taaie tegenstander in Sipke Doller. De Fries kwam na het nodige hak- en breekwerk in de opening nog enigszins in de verdrukking, maar het voordeel sloeg niet door waarna de spelers in remise berustten. Aalberts had in NK-finalist van 2012 Steven Wijker wederom een lastige tegenstander. Nadat de flankaanval van Aalberts van het bord verdween leek Wijker overwicht te krijgen. Op de 25e zet had Aalberts het architectonische hoogtepunt van de partij bereikt, hetgeen het startsignaal was om geen hak onbenut te laten. In de 7-om-7 kreeg Wijker nog groot voordeel, maar hij kwam net een tempo tekort voor de winst en wikkelde af naar een voordelig maar potremise-eindspel. Tot slot moest Gerbrand Hessing tegen grootmeester Jos Stokkel. Na een interessante partij met opgedrongen randschijven van beide kanten leek het in het middenspel naar remise te kabbelen. Hessing moest echter onder grote tijdsdruk opereren wat hem niet goed afging: Stokkel verkreeg een zeer goed eindspel maar verzuimde direct te winnen. Volgens de geleerden was het eindspel op een gegeven moment theoretisch remise, maar in de praktijk zou het waarschijnlijk altijd wel winnen voor Stokkel. Hessing gaf toen het tweede blaadje was bereikt dan ook maar de hand en de bijbehorende twee punten.
Door deze ontwikkelingen staan Aalberts en Barkel met twee punten in de middenmoot. Hessing en Mollink blijven wat achter met één punt. In ronde drie moet Aalberts tegen de degelijke Maarten Linssen, Barkel neemt het op tegen Frank Teer en Mollink en Hessing moeten elkaar bestrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier