Kulturhus

1
1212

door JAN COLIJN
WESTERHAAR – Hij heeft inmiddels al vanuit het hele land delegaties over de vloer gehad. Huisarts Gerard Nillessen moet veelvuldig tekst en uitleg geven over het nieuwe medisch centrum in Westerhaar dat volgende week de deuren opent.

Het kleine dorp op het Twentse platteland heeft daarmee een opmerkelijke primeur. In het nieuwe Kulturhus is namelijk een hoogwaardig diagnostisch centrum gehuisvest.
Het Kulturhus – een fenomeen dat vanuit Scandinavië is over komen waaien – wordt gezien als een belangrijke oplossing de leefbaarheid in kleine kernen op peil te houden. Met name allerlei culturele voorzieningen worden erin ondergebracht. Het fonkelnieuwe Kulturhus in Westerhaar krijgt dus echter ook een medisch centrum.
,,Behalve drie huisartsen hebben er ook tal van specialisten onderdak”, vertelt dr. Nillessen. ,,En het opmerkelijke is dat de diverse specialisten via een glasvezelkabel in verbinding staan met hun ziekenhuizen in Almelo of Hardenberg. Röntgenfoto’s kunnen zodoende met spoed worden doorgestuurd als dat nodig is.”
Alleen een tandarts, de apotheek (,,die hadden net uitgebreid geïnvesteerd in de huidige huisvesting”) en een verloskundige ontbreken. ,,Voor de rest zijn hier alle disciplines vertegenwoordigd. Zelfs een cardioloog.”
Daarnaast zijn er tal van andere voorzieningen. ,,Niet alleen een kinderopvang, maar ook een bijzondere dagopvang voor senioren en minder validen. Ook hebben we een opticien en audicien”
De opmerkelijke constructie heeft intussen op diverse plekken in ons land de interesse gewekt. ,,Toen we hieraan begonnen was het uitgangspunt dat de gezondheidszorg naar de patiënt toekomt in plaats van andersom. Dat past bovendien perfect in de huidige trend om binnen de gezondheidszorg zoveel mogelijk voorzieningen te centraliseren. Kortom, de patiënt wordt weer centraal gesteld.”

1 REACTIE

  1. Het kulturhus is een aanwinst voor Westerhaar en zal zeker bijdragen tot verbetering van het woongenot. Wel wil ik opmerken dat de aandacht alleen uitgaat naar de huisarts terwijl het bestuur van de Klaampe al bijna 10 jaar bezig is geweest om dit voor het dorp te realiseren. De credits wat betreft het gezondheidscentrum komen de heer Nillessen zeker toe. Petje af voor deze prestatie. Maarzonder de jaren lange inzet, vast houdendheid en de gevechten met de gemeente door het bestuur was dit gebouw en ook het medischcentrum er nooit gekomen. Ik vind dat daar ook wel eens aandacht aan besteed mag worden. Het bestuur heeft bestaan uit vrijwilligers welke in hun eigen vrije tijd zonder belangen hard gewerkt hebben om een goede oplossing te vinden voor vervanging van de ( oude Klaampe). De huisarts is pas ingestapt toen zeker was dat er een kulturhus kwam en is niet zoals in de koerier gesugereerd wordt de geestelijk vader van het kulturhus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier