Kalinda Drenth spelt `t best

0
1294

Ze had niet verwacht dat ze zou winnen, want ze had het moeilijk gevonden, vertelde ze toen de uitslag bekend was.

Maar Kalinda Drenth van basisschool De Fontein in Westerhaar won gistermiddag toch echt het Twenteranddictee voor het basisonderwijs.

img_6460_1024x768_768Voor de eerste keer in het vijfjarig bestaan werd het dictee gehouden in Westerhaar, in kulturhus De Klaampe, en de eerste prijs belandde meteen ook in Westerhaar.

Dertig leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Twenterand deden mee. Zij waren door de eerder gehouden selectie gekomen. Tien zinnen had leraar Gerrit Lemans van de locatie Vriezenveen van Het Noordik bedacht, tien zinnen vol `valkuilen`.

Hij las ze zelf voor. Eerst een keer helemaal, dan in stukken en dan nog keer helemaal. Deze vond hijzelf het moeilijkst: `De aartsrivalen Dos en Deto hebben in een derby wederzijdse goodwill bij de supporters gekweekt door de wedstrijd in een remise te beëindigen`. Lemans toonde zich af en toe ook een heel aardige leraar, want bij de woorden `spiksplinternieuw` en `multifunctioneel` zei hij erbij, dat ze `aan één stuk` geschreven moesten worden. Maar ook zonder die aanwijzingen was het moeilijk genoeg in De Klaampe, waar veel ouders met hun kinderen meeleefden. Heel wat ouders probeerden ook zelf wat ze ervan konden. Toen de dictees na een half uurtje nagekeken waren, moest er – om in paardensporttermen te spreken – nog een barrage aan te pas komen. Want Laura de Ruiter, Stijn Dekker en Lisa Mosterd hadden ieder dertien fouten. Laura (van basisschool De Smitshoek in Den Ham) maakte in die `barrage` maar één fout en eindigde daarmee op de derde plaats. Tjeerd Flietstra van De Bron in Vriezenveen was met elf fouten tweede, en Kalinda met tien fouten eerste. Alle drie kregen ze als beloning een boek en een boekenbon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier