Intensieve aanpak drugsproblemen in Twenterand

1
714

0_283

Gemeente, politie en Justitie gaan in 2009 intensief inzetten op de aanpak van drugsoverlast in Twenterand. De aanpak is beschreven in de notitie ‘Aanpak Drugs Twenterand 2009` en richt zich op vier punten:
• verkoop van drugs uit panden;
• drugsgebruik in het verkeer;
• drugsgebruik en drugshandel op straat;
• hennepkwekerijen.
Burgemeester Koetje van de gemeente Twenterand heeft al meerdere malen laten weten dat het drugsgebruik in zijn gemeente hem ernstige zorgen baart en dan ook vooral het gebruik van de zogenoemde partydrug GHB: “Dat gebruik is de laatste jaren toegenomen en ik heb geen zin om te wachten tot de eerste dodelijk slachtoffers vallen,” aldus een bezorgde burgemeester.

Om de aanpak van de drugsproblematiek verder te ondersteunen, zal burgemeester Koetje een beroep doen op ‘Den Haag` om GHB op de harddruglijst van de Opiumwet te krijgen. GHB staat nu nog op de softdruglijst. Onterecht volgens Koetje: “De werking en risico`s van GHB zijn van het niveau harddrug. Door plaatsing op de harddruglijst kunnen wij, politie, gemeente en justitie, harder en beter optreden tegen deze drug.”

‘Bewustwording`
Het begint allemaal met preventie. In 2009 wordt er met het preventiebeleid onverminderd doorgegaan in Twenterand. In het preventiebeleid is bewustwording van de vaak jeugdige gebruikers én hun ouders uiteindelijk het toverwoord.
Een steviger aanpak van het probleem leidt volgens de burgemeester bovendien tot een groter effect van het preventiebeleid, aldus de burgemeester: “De negatieve effecten en risico`s van drugsgebruik worden in het preventiebeleid goed naar voren gebracht. Als je dan ook nog weet dat drugsgebruik hard wordt aangepakt, dan bedenk je je wel een paar keer voordat je daar aan begint.”

Uitbreiding APV
Om de politie goed haar werk te kunnen laten doen heeft de gemeente Twenterand een aantal nieuwe bepalingen in haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen. De APV verbiedt al het verhandelen van drugs op straat. De nieuwe bepalingen geven de politie de mogelijkheid ook handhavend op te treden tegen verzamelingen van personen die zich bezighouden met drugs, openlijk drugsgebruik en het weggooien van drugsattributen.

Het opnemen van de nieuwe bepalingen in de APV heeft als bijkomend voordeel dat er eenduidigheid ontstaat binnen het nieuwe Cluster Noord van de Politie Twente. Dit cluster bestrijkt het grondgebied van de gemeenten Twenterand en Almelo. Binnen dit gebied beschikken politie en justitie nu over gelijke middelen en mogelijkheden. Een groot voordeel, omdat de drugsproblemen een gemeentegrensoverschrijdend karakter hebben.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier