Informatieavond AED in Westerhaar-Vriezenveensewijk groot succes.

0
1079

Op donderdag 23 oktober j.l. hield de gemeente Twenterand in samenwerking met Ambulance Oost en de werkgroep AED Westerhaar-Vriezenveensewijk een informatieavond over het gebruik van de AED. AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Het is bewezen dat het gebruik van een AED de overlevingskansen van iemand met een hartritmestoornis aanzienlijk verhoogd.
Enige tijd geleden kreeg de plaatselijke EHBO vereniging het verzoek om eens na te denken over het project ‘lekenhulpverlening`. Met lekenhulpverlening wordt bedoeld de hulpverlening die door mensen zoals u en ik, leken dus, wordt verleend. Vanuit de vereniging is toen een werkgroep ontstaan. De werkgroep bestaat uit zes personen nl. Albert Botter, Diane Drenth, Gerda Huiskes, Bertus Letteboer, Peter Schepers en Margreet de Jager
Samen met de gemeente en Ambulance Oost is de werkgroep aan de slag gegaan om dit project te laten slagen. Men heeft geprobeerd zoveel mogelijk mensen te benaderen, niet alleen maar om de gratis cursus te gaan volgen, maar ook voor een financiële bijdrage. Een van de doelen van de werkgroep is namelijk om het dorp te voorzien van voldoende AED`s. Tijdens de avond bleek dat dat doel al voor een groot deel geslaagd is. De volgende verenigingen of groeperingen boden deze avond namelijk symbolisch al een AED aan: De Oranjevereniging, gemeente Twenterand, Plaatselijk Belang en de gezamenlijke bedrijven van de Garstweg. Wie niet aanwezig waren maar ook garant staan voor de aanschaf van een AED + bijbehorende kast waren de Woningstichting en de Rabobank. Tevens heeft Begrafenisvereniging De Laatste Eer aangeboden om buiten hun gebouw een kast te plaatsen, zodat hun AED ook in het meldingssysteem kan worden opgenomen.
Nu is dit al geweldig op zich, maar er moeten wel mensen zijn die deze AED`s kunnen bedienen. Daar was deze avond in eerste instantie ook voor bedoeld. En men heeft gehoor gegeven aan de oproep om vooral te komen op deze avond. Zo`n 80 personen hebben de avond bezocht en geluisterd naar wat de werkgroep AED, de gemeente en Ambulance Oost te vertellen hadden.
Dhr. Oude Nijenhuis van Ambulance Oost vulde vooral de avond. Hij vertelde over het nut van reanimatie en het gebruik van de AED. Tevens liet hij via een powerpoint presentatie een voorbeeld van een reanimatie zien en hoe een AED werkt.
Iedereen kon zich deze avond inschrijven voor een gratis cursus reanimatie + AED bediener. Daar komt dan wel bij dat men zich inschrijft voor de lekenhulpverlening. Dit houdt in dat men opgeroepen kan worden als er zich een reanimatie in de buurt voordoet. Men wordt dan opgeroepen om te helpen bij de reanimatie of om de dichtstbijzijnde AED op te halen.
Zoals eerder gezegd was de avond een groot succes. 59 Personen hebben zich al opgegeven voor de cursus en u kunt zich nog steeds opgeven. Wilt u meer informatie of zich alsnog opgeven voor de cursus dan kan dat bij de volgende personen: Peter Schepers ( tel. 657867/0629372548) of Albert Botter (tel. 658358/0628550502) Opgave kan nog tot 30 november a.s.

AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Het is bewezen dat het gebruik van een AED de overlevingskansen van iemand met een hartritmestoornis aanzienlijk verhoogd.

Het team van WesterhaarDigitaal.nl heeft zich ingeschreven, u volgt toch ook??

img_8306_1024x768_400 img_8304_1024x768_400

img_8026_1024x768_400 img_8070_1024x768_400_01

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier