Heleen Heine is trots op Westerhaar

1
2538

heleen_447“Goh, dat `ie me nog kende als Heleentje, dat was wel heel bijzonder.” Heleen Heine uit Westerhaar (“Ik zeg maar niet Westerhaar-Vriezenveensewijk, dat is zo`n mond vol”) stond onlangs na meer dan 25 jaar oog in oog met Johnny Hoes, de ongekroonde koning van het Nederlandse levenslied. In de Telstar-studio in Weert genoot de 90-jarige Hoes zichtbaar van de 43-jarige opgewekte zangmerel uit De Wieke. Heel bijzonder was het, dat `Het lied van Westerhaar` na ruim een kwart eeuw op herhaling ging, maar nu met een heel andere insteek.

“Een kwart eeuw geleden schreef mijn moeder Marchje een bewogen tekst over ons dorp. We woonden toen aan de Veenstraat en mijn moeder stelde vast, dat Westerhaar moeite had om dominees, tandartsen en dokters binnen te halen. Nee, Westerhaar had toen niet zo`n goede naam, en dat deed pijn. Je wist hoezeer de bevolking de onderlinge band koesterde en er samen de schouders onder zette. Denk maar aan de komst van het openluchtzwembad De Plump. Ook sportsuccessen waren vaak opzienbarend. Je realiseerde je tegelijkertijd ook dat ons dorp niet met alle zaken goed scoorde. Zelf heb ik toen als vijftienjarig beginnend gitarist de muziek gemaakt voor deze in wezen onvervalste protestsong. Van het doorleefde lied van Westerhaar werden maar liefst 5000 plaatjes in ons land verkocht, met dank aan de etherpiraat Centraal”, zegt Heleen. Toen de Delta Piraat het levenslicht zag, werd Heleen Heine gevraagd om opnieuw met dat levenslied te komen.

De actieve Westerhaarse is als presentatrice actief bij radioprogramma`s van Delta FM en zij zocht samen met anderen naar een juiste formule.

“Opeens had ik het en ik moest aan de nieuwe Klaampe denken, waarop we in Westerhaar zo trots zijn. In een levenslied als dit kun je veel van je afschrijven en dat gevoel van samen sterk zijn, leeft heel sterk bij mij. Je merkt gewoon in De Klaampe, hoe onze bevolking dit als een geschenk uit de hemel ervaart. Zat je vroeger in de wachtkamer bij de huisarts, dan heerste daar vaak stilte. Nu is het er gewoon gezellig in het medisch centrum en je voelt dat er belangstelling voor elkaar is. Interesse ook in het wel en wee van ons dorp. Dat goede gevoel heb ik vertaald in het nieuwe lied van Westerhaar. Want we zitten met veel zaken echt in de lift”, zegt Heleen, in het dagelijks leven administratief medewerkster van de stichting Welzijn Twenterand.

Net als 25 jaar geleden werd het levenslied met dezelfde muziek, maar nu met andere woorden weer opgenomen op vynil en op de B-kant kan het aloude lied van Westerhaar weer beluisterd worden.

“Ja, zo`n plaatje hoort gewoon bij de eerste officiële piratenzender van Nederland. In de studio van Telstar in Weert was ook Jan Gerrits, de Vroomshoopse promotor van het Nederlandstalige lied en dat was ook een morele ondersteuning. In het verleden heb ik de cd `Look at me` gemaakt en ik heb ook met het Metropoolorkest en in tv-uitzendingen voor Unicef gezongen. Die ervaringen bracht ik mee met het lied over ons dorp Westerhaar. Meer dan 300 exemplaren zijn er al verkocht. We staan al wekenlang op nummer 1 van de Delta Singel Top 30 en bij de piraten Top 20 van Jan Gerrits. Dat is mooi, en geeft aan dat zo`n lied bij velen een gevoelige snaar raakt”, aldus Heleen.

1 REACTIE

  1. heeeeel mooi helene …ben blij dat ik nu weet wie je bent en hoe verschrikkelijk …..MOOI je kunt zingen ..daar kan de partij veel mee doen ..succes dame

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier