Gelijkspel voor dammers Witte van Moort

0
494

In de voorlaatste ronde van het seizoen nam het eerste team van damclub Witte van Moort het thuis op tegen Damlust Gouda. De Gouwenaren maken niet hun beste seizoen door waardoor de nacompetitie dreigt. Voor Witte van Moort de schone taak om tegen deze lastige tegenstander de punten in eigen huis te houden.

Beide tientallen waren goed op sterkte en op papier waren de teams behoorlijk aan elkaar gewaagd. Ook in de wedstrijdpraktijk bleek dat de verschillen klein zijn. Zo eindigden de eerste zes partijen allemaal in remise. Voor Marino Barkel was dat een kleine tegenvaller, want in een goed opgezette partij tegen André Venema verzuimde hij in het late middenspel een goede kans. Barkel moest toen nog op zijn tellen passen en dat deed hij dan ook. Bij Martijn de Leeuw (versus Erik Hoogendoorn) en Bert Aalberts (versus Daaf Kasse) kwamen de puntendelingen tot stand zonder al te veel noemenswaardigheden. De sterke jeugdspeler Heorhi Vydzerka was ingevlogen voor deze wedstrijd en liet een prima partij zien tegen Ben Provoost. Hoewel Vydzerka gedurende de partij wel de overhand leek te hebben kwamen er geen concrete kansen en was de remise logisch. Thijs van den Broek speelde tegen de kersverse grootmeester Sven Winkel. In een boeiende partij werd afgewikkeld naar een dammeneindspel, waar geen van beide dammers hun stempel echt op kon drukken: remise. Peter Hoopman omsingelde de aanval van Friso Fennema en wikkelde in het middenspel kansrijk af. Fennema moest nog even opletten maar maakte geen fouten.

Na al deze halve eieren stond het 6-6, en volgden er alleen nog maar gevulde en lege doppen. Een lelijke streep door de rekening van Witte van Moort was de nederlaag die Jan van Dijk leed. Op grond van het ratingverschil met opponent Björn Winkel werd gehoopt op een overwinning. In een spannende partij werd Van Dijk op eigen terrein gevloerd: Winkel combineerde middels damgeven zelf naar de overkant en zette het eindspel met vaste hand naar winst om. De achterstand werd direct weer weggepoetst door Jean-Marc Ndjofang. De Kameroense grootmeester wist zijn tegenstander een lastige partij voor te schotelen. De problemen groeiden de Goudse speler uiteindelijk boven het hoofd.

Het stond toen 8-8 en dat terwijl de twee supergrootmeesters van Damlust nog aan het spelen waren. Er was iets bijzonders nodig om tot een resultaat te komen en Yuen Wong had dat goed begrepen. Wong speelde tegen de ijzersterke oud-wereldrecordhouder blindsimultaandammen Erno Prosman. In een interessante opening bemerkte Prosman te laat het gevaar maar toen was er zelfs voor hem geen weg meer terug. Wong won een schijf maar erg comfortabel was de overblijvende stand niet. Hij moest de hele partij gefocust blijven op mogelijke trucs van zijn tegenstander om het nakende verlies af te wenden. In het eindspel zag Prosman het zinloze van verder verzet in en dat leverde Wong een prachtige scalp op en Witte van Moort de voorsprong in deze wedstrijd: 10-8.

Er was dus nog één punt nodig voor de overwinning. Gerbrand Hessing had een theoretische opening tegen de jonge wereldtopper Martijn van IJzendoorn. Na een opvallende actie van Van IJzendoorn ging Hessing de denktank in. De dammer van Witte van Moort kwam redelijk uit de verwikkelingen maar onder tijdsdruk werd hij door Van IJzendoorn een verloren eindspel ingesleurd.

Beide teams konden uiteindelijk wel leven met de 10-10 eindstand. De Westerhaarders handhaven zich op de vijfde plaats. Bij het goed verzorgde buffet ter gelegenheid van de laatste thuiswedstrijd van het seizoen ging de blik al even op de interessante laatste wedstrijd: op 25 februari uit bij titelkandidaat Hijken DTC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier