Fusie vier corporaties in de maak

0
1145

zuithof2_935788b_320x200_275Ja, onder de medewerkers was aanvankelijk enige verbazing”, erkent directeur Peter Zuithof van de woningstichting Vriezenveen-Westerhaar, „moeten we die kant uit, was bij sommigen de reactie.” Het was de reactie op de aankondiging, dat de woningstichting Vriezenveen-Westerhaar streeft naar een fusie met de woningstichtingen Dinkelborgh (Denekamp en Ootmarsum), Tubbergen en Weerselo. Op 1 januari 2010 moet die fusie zijn beslag krijgen.
Zuithof begrijpt die reactie wel. Want als er dan toch gefuseerd moet worden, zou een fusie binnen de gemeente Twenterand, dus met de woningstichting Vestion Wonen (voor Den Ham en Vroomshoop), meer voor de hand liggen. Maar dat bleek niet mogelijk. Er zijn, aldus Zuithof, wel een paar besprekingen gevoerd, maar Vestion Wonen wilde niet. Als verklaring daarvoor houdt Zuithof het bij ‘gevoeligheden vanuit het verleden`.
Los daarvan was er nóg een reden voor de verbazing onder de 28 medewerkers van de woningstichting Vriezenveen-Westerhaar. Nog in 2007 had de woningstichting in het ondernemingsplan voor de jaren 2007-2012 immers opgeschreven, dat de corporatie heel goed in staat was om zelfstandig als kleine stichting (2300 woningen) verder te gaan.
Maar daarna gebeurde er het een en ander, legt Zuithof uit. De woningstichting Weerselo zocht contact, want die zag als kleine woningstichting wél grote problemen opdoemen om zelfstandig verder te gaan. Het is een stichting met een vrijwilligersbestuur, bestaande uit mensen die rond de 70 zijn. Het zou in dit tijdsgewricht een probleem worden om opvolgers te vinden, en los daarvan: de regelgeving rond de volkshuisvesting wordt steeds ingewikkelder, zodat het de vraag is of van vrijwilligers nog wel gevergd kan worden een woningstichting te besturen. Hetzelfde probleem bleek zich voor te doen bij de Woningstichting Tubbergen, en bij de woningstichting Dinkelborgh gaat over een paar jaar de directeur met pensioen.
Zo kwamen er contacten tussen de vier woningstichtingen tot stand en zo werden de eerste besprekingen gevoerd. De intentie om samen te gaan is er inmiddels, maar het eenduidige besluit is nog niet genomen. Dat hangt vooral nog af van een groot financieel onderzoek dat wordt uitgevoerd door een accountantsbureau. De resultaten daarvan worden begin volgend jaar verwacht. Als er geen ‘lijken uit de kast rollen`, hetgeen niet wordt verwacht, is een belangrijke stap richting fusie gezet. (Tubantia) (Foto: Dinand Buisman)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier