Fractievoorzitter Gemeentebelangen Twenterand: `CDA achterbaks`.

1
487

Sinds vorig jaar juni, slechts 1 jaar na de vorming van de coalitie, is het CDA-bestuur systematisch bezig Gemeentebelangen Twenterand (GBT), en ex-wethouder André Idzinga in het bijzonder, bewust te beschadigen. Het CDA vroeg achter de rug van GBT aan enkele media vooral aandacht te besteden aan de smaadzaak tegen Idzinga. “We hebben deze informatie gekregen uit zeer betrouwbare bronnen in de directe omgeving van het bestuur en de fractie van de christen democraten. Bronnen die overigens grote moeite hebben met de huidige koers van het CDA”, aldus GBT-fractievoorzitter Albert Engels.

Ook toen de smaadzaak werd behandeld en onlangs via dagblad Tubantia het vervolg werd aangekondigd, twitterde een CDA-fractielid daarover met een directe link naar het bericht. “Zoiets doe je niet als coalitiepartner, maar ze hadden er duidelijke bedoelingen mee.”

 

Introductie scheiding

 

Coalitie is net een huwelijk: Engels: “Als partijen een coalitie vormen dan sluit je als het ware een huwelijk. In een huwelijk ben je loyaal aan elkaar. Problemen bespreek je om de relatie zuiver te houden. Ook maak je afspraken, zoals het niet naar buiten brengen van minderheidsstandpunten door collegeleden. Het CDA is daarbij twee keer stevig uit de bocht gevlogen: de zwembadendiscussie en het opknappen van sportcomplex Twistveen in Westerhaar. In een coalitie leg je de belangrijkste onderwerpen vast in een door beide partijen ondertekend coalitieakkoord. Afspraak is afspraak”. Engels vervolgt: “Als bijvoorbeeld in een voetbalteam spelers zich niet houden aan vooraf gemaakte afspraken, dan heb je een probleem”.

“Het CDA pleegde regelmatig overspel met vooral de ChristenUnie en soms ook met andere partijen. Dat is ontrouw en dat hoort niet thuis in een huwelijk. We hebben onze christen democratische collega’s daarop aangesproken en gezegd dat wij coalitiepartners zijn en dat men niet moet flirten met oppositiepartijen. Dat leidt vroeg of laat tot een stevige escalatie. We weten er inmiddels alles van met als dieptepunt een erg vage motie van wantrouwen tegen wethouder Idzinga. Het CDA heeft later toegegeven hiervan op de hoogte te zijn geweest. Op de vergadering toen de motie werd ingediend liet fractievoorzitter Kuilder ons al weten dat als het op stemming aan zou komen hij niet kon instaan wat er dan zou gebeuren. Het CDA overtuigen had geen enkele zin meer. Idzinga had dus geen andere keuze. Van een serieuze kans is geen sprake geweest.”

Voortdurende verdeeldheid: Het samenwerken met het CDA was vanaf het begin al erg moeizaam. Na de coalitievorming was onderhandelaar en fractievoorzitter Couzijn Bos aan de kant gezet en ingeruild voor Jan Kuilder. “Jan vroeg ons in het eerste jaar steeds om tijd, om de fractie op één lijn te krijgen. Er zat nogal wat oud zeer en men kampte met de situatie rond Simone Boerkamp. Dat begrepen wij en die tijd hebben wij hem gegeven. We hadden wel last van de verdeeldheid, want gezamenlijke coalitievoorstellen kwamen met hangen en wurgen tot stand. Soms ging het om een woordje in een tekst die dezelfde betekenis had. Waar ben je dan mee bezig?”

Het meest verrassende voor GBT was het gewijzigde standpunt met betrekking tot de toekomst van de zwembaden. “Men had bij de verkiezingsdebatten en de onderhandelingen daarna hetzelfde standpunt als wij: openluchtbaden open houden en complex De Stamper in Vriezenveen privatiseren. Lukt dat niet, dan sluiten. Daarom hadden we in het coalitieakkoord opgenomen dat we zoveel mogelijk voorzieningen in stand wilden houden. Via de pers vernamen we begin maart dat het CDA 180 graden was gedraaid. Het Vriezenveense binnenbad moest nu ineens open blijven. Den Ham en Westerhaar waren de klos.”

“De aangevoerde argumenten – die met name communicatie betreffen – om de stekker uit de coalitie te trekken zijn boterzacht. Het werkelijke probleem is dat CDA niet gewend is macht te delen en om te gaan met weerstand. Het verwijt was regelmatig dat wij alleen maar onze verkiezingsbeloften wilden nakomen. Dat verwijt ervaren wij als een groot compliment, we doen immers wat we zeggen. Dat is wat de burger juist mist in de politiek. Hoe dan ook: wij zullen als grootste partij niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden en binnenkort met andere partijen in gesprek gaan over de bestuurlijke impasse. De partij zal er alles aan doen om aan de continuïteit van de bestuurlijke slagkracht van de gemeente Twenterand snel invulling te geven.

1 REACTIE

  1. en dat noemt zich dan christelijke partij, volgens mij kennen ze de 10 geboden niet. En nu, ook wachtgeld opstrijken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier