Family Farmers ligt niet wakker van bezwaren

0
1130

TWENTERAND – De aandeelhouders van varkenshouderij Family Farmers liggen niet wakker van de vele bezwaren die zijn ingediend bij de provincie en gemeente omtrent de nieuw te vestigen `varkensflats`.
“Het is nu eenmaal een landbouwontwikkelingsgebied (LOG) en dan kun je volgens mij beter één bedrijf hebben met zoveel varkens, dan 20 bedrijven met 1000 vleesvarkens”, redeneert R. van Lierop. Van Lierop is mede-eigenaar van Family Farmers.
In Marle zijn maar liefst 463 bezwaren binnengekomen op de plaatsing van zijn mega-varkensbedrijven in de LOG`s. In Vroomshoop is het (nog) rustig, is te lezen in de `Boerderij`. Maar het is niet rustig. Inmiddels nemen ook in Vroomshoop en de rest van Twenterand de bezwaren toe. Family Farmers beseft wel dat het nog geen gelopen race is.
Veel, zo niet alles, hangt af van de gemeenten. En daar is Marcel Hengst, van de website boerderij.nl, niet positief over. “Er liggen bij diverse provincies al 250 aanvragen, 7 daarvan zijn tussen nu en 1997 verplaatst. De ambtenaren zijn stroperig bezig. Intussen vullen lokale boeren de gaten in de LOG`s (..) Dat is pas echt falen van de reconstructiewet.” De website ergert zich ook aan subsidies die mondjesmaat afkomen voor luchtwassers.
De overheid heeft 15 miljoen euro beschikbaar voor de luchtwassers, maar er is voor drie maal zo veel aangevraagd. “Dat betekent dat varkensbedrijven niet gaan investeren in deze milieuvriendelijke technieken.” En onder meer luchtwassers worden als voorwaarde gesteld door de gemeenten i.v.m. het zoveel mogelijk voorkomen van stankoverlast.
Family Farmers laat zich niet echt positief uit over de kleine (lokale) boeren. “Een boer die druk is in zijn stal, kan niet alle ontwikkelingen erbuiten bijhouden. Hij moet iemand het spel laten spelen die het beheerst.” En dat zegt Family Farmers te zijn.
Voor de nieuw vestiging van agrarische veebedrijven, waaronder Family Farmers, moet de gemeente Twenterand beleid ontwikkelen en vervolgens vaststellen.
Dit beleid moet een afweging maken tussen de bestaande belangen van inwoners en ondernemers in de gemeente als ook de nationale opgave om de varkenssector een duurzaam perspectief te bieden. De gevolgen voor het landschap, natuur, infrastructuur, veiligheid en milieuaspecten zullen in dit nieuwe beleid ook nadrukkelijk aan de orde komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier