Eerste team dichtbij stunt tegen Hijken

0
1644

De zesde ronde van de competitie bracht het eerste team naar Hijken om daar de strijd aan te binden met het eerste team van de plaatselijke damclub. Hijken DTC is een sterke vereniging met het eerste team als absoluut vlaggenschip: de Drenten hebben een team dat vrijwel uitsluitend uit sterke grootmeesters bestaat. Bij afwezigheid van Andrey Kalmakov moesten de Westerhaarders zonder grootmeesters aantreden. Dat dit niet alles zegt en dat je – hoe groot het klasseverschil ook is – altijd een kans hebt bleek vandaag wel weer.

Gerben van der Voet werd voor de leeuwen gegooid. Het kersverse lid van WvM mocht het aan het kopbord laten zien tegen Auke Scholma. Lange tijd bleef Van der Voet in de wedstrijd maar na een onvoorzichtige manouevre raakte hij een schijf kwijt en ging de partij snel verloren. Ook de tegenpartij speelde met een invaller en deze werd eveneens opgebracht. Marino Barkel speelde namelijk een zeer sterke partij tegen de bepaald niet zwakke Jan Ekke de Vries. Er was zelfs geen eindspel nodig om de punten binnen te halen en het stond weer gelijk.

De Westerhaarders kwamen vervolgens onverwacht op achterstand. Edwin Twiest weerde zich lange tijd voortreffelijk tegen de sterke Martin Dolfing en de partij leek op remise af te stevenen. Helaas ging het in een dunne stand alsnog mis waarna Twiest zich gewonnen moest geven.

Odin Mol speelde een spannende partij tegen de levende legende Harm Wiersma. Met sterk centrumspel leek Mol zelfs winstaspiraties te mogen koesteren. In het middenspel nam Mol een damcombinatie welke na de nodige verwikkelingen in een 2-om-2 eindstand eindigde: remise.

De manier waarop WvM vervolgens weer op gelijke hoogte kwam was verbijsterend. Na een wat al te drieste uitval van Herman Hilberink leek hij positioneel te worden opgebracht. Tegenstander Hendrik van der Zee deed alles goed tot het moment dat er definitief geoogst moest worden. Eerst liet Van der Zee zich onnodig in op de overgang naar een gelijkwaardig eindspel om vervolgens middels een damafname ook de remise te grabbel te gooien. Hilberink incasseerde de punten en een enorme stunt leek daarmee in de maak. Helaas nam Hijken vervolgens wederom de leiding doordat Gerbrand Hessing het niet kon bolwerken tegen tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra. In een spannende partij waar beide spelers veel eer inlegden werd Hessing steeds verder ingesnoerd wat hem uiteindelijk fataal werd.

Met de 7-5 achterstand dienden de Westerhaarders in de vier resterende partijen minimaal een keer te winnen voor een resultaat. Gezien de situatie op de resterende borden bleek dat uiteindelijk niet haalbaar. Yuen Wong mocht zelfs zijn handen dichtknijpen met remise tegen Wouter Wolff, terwijl Bert Aalberts, Jan van Dijk en Peter Hoopman (tegen respectievelijk Wouter Sipma, Hans Jansen en Aleksej Domchev) na goed opgezette partijen tot gelijkwaardige remises kwamen.

Gezien de krachtsverhoudingen van te voren is de 11-9 nederlaag een prima resultaat, achteraf is het natuurlijk altijd zuur om zo nipt te verliezen. Door de nederlaag is Witte van Moort afgezakt naar een nacompetitieplaats waarmee de derby tegen MTB Hoogeveen in het nieuwe jaar onder hoogspanning komt te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier