Echte Vriendschap: met verhaal over Jan Colijn

0
1251

Een opvallend verjaardagscadeau. Misdaadverslaggever Simon Vuyk had natuurlijk van alles op het verlanglijstje voor zijn 55e verjaardag kunnen zetten, maar hij koos voor een heel ander geschenk: een boek over ‘Echte Vriendschap’. Met daarin het verhaal over twee wielrenners van Telegraaf-verslaggever en geboren Westerhaarder Jan Colijn.

Het is niet voor niets dat Vuyk voor een dergelijk verjaardagscadeau koos. Hij heeft iets met vriendschap. Zoveel is wel duidelijk. ,,Vriendschap is leidend in alles wat ik doe. Toen ik aan dit boek begon, was vriendschap dus al erg belangrijk voor mij. Maar nu dit boek er eenmaal ligt, heeft vriendschap voor mij een nog veel grotere betekenis gekregen.”
De Friese journalist Simon Vuyk is criminoloog/onderzoeksjournalist/auteur/tv-maker en schreef onder meer meerdere boeken en maakte tv-documentaires over de Enschedese vuurwerkramp. Voor zijn laatste boek nodigde hij 34 auteurs uit om hun visie op vriendschap te beschrijven. Mannen en vrouwen, afkomstig uit onder meer de journalistiek, radio en televisie, muziek, kunst, zakenleven, politie en justitie. Onder wie Peter R. de Vries, Peter Faber, Jaap Jongbloed.

Introductie scheiding

Opvallend is het verhaal van Peter R. de Vries die Cor van Hout ooit beloofde voor diens kinderen te zorgen als de Heineken-ontvoerder iets zou overkomen. Kort daarop werd Van Hout vermoord. De Vries noemt dit ,,de definitieve bezegeling van zijn ‘onmogelijke vriendschap’ met Van Hout”. Vuyk: ,,Die vriendschap was in de ogen van veel mensen omstreden. Maar ik denk dat iedereen die De Vries’ verhaal leest, snapt waarom hij zo handelde.”
Een van de auteurs die Vuyk benaderde was de geboren en getogen Westerhaarder Jan Colijn, verslaggever voor dagblad De Telegraaf en in zijn vrije tijd wielerliefhebber. Colijn, die tegenwoordig in Haaksbergen woont: ,,Op het moment dat Vuyk me een brief stuurde – bewust handgeschreven omdat hij vond dat een dergelijk persoonlijke vraag per se met de hand moest zijn geschreven – lag net een van mijn allerbeste wielervrienden zwaargewond in het ziekenhuis na een verkeersongeval. Mijn eerste gedachte was: daar mag het verhaal niet over gaan. Maar nadat hij overleed, kwam ik steeds meer tot de conclusie dat het daar juist wél over moest gaan. Vooral omdat de geschiedenis zich voor mij herhaalde. Ruim tien jaar daarvoor was ik ook al een andere hele goede wielervriend bij een verkeersongeluk kwijtgeraakt. Mijn verhaal heb ik zodoende opgedragen aan deze twee fietsmaten.”
Het boek ligt vanaf begin november in de winkel. Bovendien organiseert Vuyk meerdere dagen van de vriendschap, verspreid door het land. ,,In kleine intieme theatertjes, met lezingen en livemuziek. Daarmee heb ik mezelf heel wat werk op de hals gehaald, maar ben blij dat ik het heb gedaan.”
Dit boek is wel wel iets heel anders dan misdaadjournalistiek…,,Inderdaad, maar toch zit er veel meer verband tussen dan je zou denken. Misschien is het Goede in de mens wel op dezelfde manier te verklaren als het Slechte in de mens. Ik ben daar zelf in ieder geval van overtuigd. Waar staat je wieg, waar kom je vandaan, hoe groei je op, hoe word je opgevoed. Boeiende en spannende vragen die allemaal impliciet door de verhalen in het boek worden beantwoord.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier