Derde generatie Schippers pakt Overijsselse titel sneldamkampioenschap

0
571

In 2018 was het wijlen Roelof Schippers Sr. die op 85-jarige leeftijd de provinciale titel regulier dammen pakte. Vijf jaar later viel de titel ten prooi aan de derde generatie Schippers. Kleinzoon Frank Schippers werd kampioen sneldammen in Klasse C en dus werd damclub Witte van Moort wederom een kampioen rijker.   

Iets na 10.00 uur op zaterdag 29 april werd het naar Anton Jurg vernoemde sneldamtoernooi geopend, waar fel werd gestreden voor de provinciale titels. In categorie C bewezen de Witte van Moort spelers een goede vorm te hebben. Westerhaarse local Gerrit Talen had de DRS knop met het sneldammen soms goed te pakken. Hij snoepte daarmee belangrijke punten af door Jan Siegers te verslaan in één van de laatste speelronden. De immer sympathieke Erik Ploeger speelde degelijke partijen, maar kon net als Maikel Schotman niet écht om de bovenste plekken meedoen, waar dit wel werd verwacht. Het podium in niveau C werd gecomplementeerd door de sterk spelende nummer twee Jan Siegers. Na een gewonnen barrage van Gert Brink , werd Bennie Lawant derde.  Hij speelde over de gehele breedte ook prima.  Toch kon er maar één de winnaar zijn en dat was Frank Schippers. Hij speelde over het algemeen degelijk, pakte veel zijn kansen, maakte weinig fouten en had af en toe ook nog eens een gelukje aan zijn zijde.  

Saillant: Frank damt nu ruim 2,5 jaar bij de club en is na het overlijden van opa dus letterlijk in de voetsporen getreden.  “Dat is wel iets om trots op te zijn,  ik denk dat in 2018 een traditie ontstond, lekker samen eten op de donderdagavond en daarna een potje schuiven aan de keukentafel. In 2020 kwam ik bij de damclub. Op welk gebied dan ook, nieuwsgierigheid, training en doorzetten loont besluit hij, nu lekker genieten en op naar het NK in juni”.   

In de categorie B was men ook aan elkaar gewaagd. Erik Koops was speciaal uit Malta gevlogen om de titel binnen te slepen. De statistieken werden er op nageslagen en dat bleek ook een bijzondere prestatie te zijn, want de laatste officiële wedstrijd die hij speelde dateerde van 27 oktober 2007.

Misschien heeft hij in de tussentijd stiekem getraind af en toe. Wethouder Mark Paters pakte op slechts één punt afstand de tweede plek. Derde werd Erik Bakker.

Dan de zwaargewichten in categorie A.  Als je hier mee wil doen om de titel dan heb je ook serieuze kwaliteiten nodig en zonder eredivisie spelniveau red je het hier vaak niet. Mooi was dat Anton Jurg junior ook meespeelde in deze groep. De geëmigreerde Bart Stegeman kwam uit Slovenië even terug naar de roots in Nederland. Toevallig kon hij dit damtoernooi meepikken.  Hij werd uiteindelijk tweede. De derde plek ging na een barrage naar Gerbrand Hessing. Hij won van Lambert-Jan Koops. De titel ging naar regulier NK-finalist Rick Hakvoort. Hij domineerde de A-groep en werd met afstand en verve kampioen.  

Damclub Witte van Moort mag terugkijken op een mooi toernooi en wenst allen die zich geplaatst hebben voor het Nederlands Kampioenschap sneldammen veel succes in Juni!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier