De Vries en Brink winnen in zinderende NK-finale

0
1259

In een zinderende partij heeft Janes de Vries het nationale kampioenschap dammen klasse B naar zich toegetrokken. Tot in de laatste minuut van de Westerhaarse vijfdaagse was niet duidelijk naar wie de ereplaatsen zouden gaan.
In de slotronde had de in België wonende dammer van Zeeuwse komaf slechts een punt nodig om zijn titel veilig te stellen. Die opdracht bleek moeilijker dan gedacht. Tegenstander Wim Koopman had gedurende de gehele partij het beste van het spel. Toen De Vries op de 46-ste zet een schijf moest inleveren, leek het toernooi beklonken. Niet De Vries maar Frans Boot (Bodegraven) of Dennis Joosten (Brunssum) zou de titel bemachtigen. De Limburger Joosten maakte al vast een vreugdedans maar moest later toch inbinden. De Vries scheerde langs onwaarschijnlijke afgronden, kon ieder moment zijn evenwicht verliezen. In het zicht van de haven raakte Koopman echter volkomen de weg kwijt. Koopman verloor onnodig een schijf en op onverklaarbare wijze zijn dam. De Drent mocht zich de laatste partij van het toernooi in de handen wrijven toch nog een remise toe te voegen aan zijn resultaat.
Frans Boot trof Bertwin Letteboer. De Vroomshoper had nog steeds uitzicht op een ereplaats en trok vanuit een rustige klassieke stand onverwacht op avontuur. Binnen enkele zetten blies Letteboer zijn eigen stand volledig op en verloor.
Dennis Joosten slaagde niet om Sammy Amusah (Nijmegen) in grote moeilijkheden te brengen. Vanwege een omknelling van zijn voorpost leek Amusah zelfs een tijdje de beste kansen te hebben. Joosten wikkelde echter bekwaam af naar een gelijkwaardige puntendeling.
In de C-klasse triomfeerde Gert Brink met twee punten voorsprong. Zoals in wel meer partijen maakte de Hardenberger zijn fans flink aan het schrikken door tegen Bert Kooi (Leerbroek) in een verloren stand terecht te komen. Brink bleef onverstoorbaar en deelde aan het slot van de partij de punten. De jeugdige Jorn Kruit (Drachten) pakte de tweede plaats, voor Bennie Lawant uit Westerhaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier