De Klaampe in Westerhaar heeft de weg omhoog gevonden

0
756

Alle fracties uit de gemeenteraad van Twenterand spraken woensdagavond tijdens debat over De Klaampe hun vertrouwen uit in de mensen van het kulturhus in Westerhaar. Bovendien gaf de raad aan te verwachten dat de jaren van oplopende financiële tekorten tot het verleden behoren. De cijfers over 2014 waren in dat opzicht al goed, er was een klein verlies geleden.

De weg omhoog is ingezet, het is nu zaak de omzet te verhogen
Maar, zo meldde PvdA-raadslid Sven Booij, een kulturhus mag ook iets kosten. Al moet het niet te gek worden, het wordt tijd dat De Klaampe de opwaartse lijn doortrekt. Het financiële resultaat over 2014 van De Klaampe was vrij rooskleurig (een klein verlies) vergeleken met de rode cijfers die in de jaren daarvoor tot paniek leidden bij onder meer de gemeente. „De weg omhoog is ingezet”, aldus CDA-raadslid Jeroen Klinkhamer. „Maar we zijn er nog niet. De omzet bij De Klaampe moet nu omhoog.”

De gemeenteraad van Twenterand gaf verder aan dat het verstandig is de Raad van Toezicht voor kulturhus De Klaampe in Westerhaar én activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop te splitsen.
De splitsing zou handig zijn voor de raad bij het uitvoeren van haar controlerende taak. In financiële jaarverslagen moet bijvoorbeeld duidelijk zijn hoe beide voorzieningen het afzonderlijk doen. En ook voor bewoners zou het goed zijn, zodat zij voor vragen over De Klaampe terecht kunnen bij de Westerhaarders in de Raad van Toezicht die het kulturhus in hun pakket hebben. Het is nu nog niet duidelijk of die splitsing ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd.

Introductie scheiding

Vertegenwoordigers van alle fracties spraken de afgelopen tijd meerdere keren achter gesloten deuren over De Klaampe. Niet alleen met elkaar, maar ook met mensen van het kulturhus uit Westerhaar, onder wie directeur-bestuurder Heidi Mensink en Gerard Nillessen, de coördinator van het medisch centrum in De Klaampe. Daarbij werd van beide kanten afgesproken ‘de rust te bewaren’.
Rond De Klaampe was die rust eerder dit jaar ver te zoeken, onder meer door het niet verlengen van het contract van de in Westerhaar populaire interim-bedrijfsleider Sjoerd van Baars, de komst van een Raad van Toezicht met aanvankelijk uitsluitend Vroomshopers en de angst bij Nillessen dat het succesvolle concept van het medische centrum zou worden ontmanteld. Opmerkelijk genoeg werd de rol van Van Baars tijdens het debat volledig genegeerd, terwijl de prestaties bij De Klaampe voor een groot deel op zijn conto komen.
Toekomst
Inmiddels is de rust grotendeels terug, evenals het vertrouwen in de nabije toekomst, zei de nieuwe coördinator van De Klaampe, Anita Slatius. „Onze vrijwilligers en de betaalde krachten werken samen aan een mooie toekomst. Ook met de Oranjevereniging en Plaatselijk Belang worden activiteiten ondernomen.” Bovendien werd de Raad van Toezicht uitgebreid met Westerhaarders en werden de nodige bezuinigingen doorgevoerd. Het positieve verhaal werd enthousiast ontvangen door de raadsleden. Al gaf Chris Walraven (VVD) aan: „Het werd ook wel een keer tijd.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier