Dammers Witte van Moort onderuit tegen koploper

0
444
De spelers van het eerste team van Damclub Witte van Moort. Boven v.l.n.r.: Jitse Slump, Edwin Twiest, Gerbrand Hessing, Jan van Dijk, Yuen Wong, Bert Aalberts, Herman Hilberink, Thijs van den Broek Onder v.l.n.r: Danny Slotboom, Martijn de Leeuw

Op 6 januari 2024 speelden de dammers van Damclub Witte van Moort uit Westerhaar de eerste wedstrijd van 2024 in de ereklasse, tevens de zevende in het lopende damseizoen. Er stond met koploper VBI uit Huissen direct een tegenstander van formaat klaar: de Gelderse ploeg beschikt over vijf grootmeesters en nog diverse andere sterke dammers.

Nadat de teamfoto was gemaakt kon de wedstrijd beginnen. De start was rustig. Jan van Dijk nam het op tegen grootmeester Gérard Jansen. De Friese speler was vandaag niet op spanningen uit en ondanks dat hij de hele partij wat onder druk stond haalde Van Dijk het gewenste punt binnen. Bij Bert Aalberts en Toine Brouwers ontstond een laveerpartij waarbij geen van beide spelers tot voordeel kwam: remise. Ook remise was er voor Martijn de Leeuw. Tegen Jasper Lemmen verzeilde De Leeuw in een lastig klassiekje maar door inventief optreden van de Westerhaar-speler werd het punt veilig gesteld.

Bij 3-3 werd Witte van Moort bijkans knock-out geslagen. Allereerst was het Danny Slotboom die tegen Joost Hendriksen een principiële pot speelde. De omtrekkende bewegingen van Slotboom zagen er goed uit maar zijn tegenstander speelde ook aanvallend sterk. Slotboom meende met een damgeefcombinatie remise af te dwingen. Het was echter een fata morgana waardoor Hendriksen er met de zege vandoor ging. Herman Hilberink had met Guntis Valneris een absolute topgrootmeester tegenover zich. Dat Valneris niet vies is van het nemen van risico bleek wel aan de riskante hekstelling waarin hij Hilberink vastzette. Hilberink miste een goede voortzetting en toen hij verzuimde de hekstelling te verbreken ging Valneris overtuigend naar winst. Gerbrand Hessing kwam lastig uit de opening tegen de bekende trainer en grootmeester Johan Krajenbrink. In het middenspel kreeg Hessing een aanval tegen die niet meer te stoppen was.

Daarmee was de stand 3-9 en was het alle hens aan dek om nog iets aan de wedstrijd over te houden. Edwin Twiest had aan de nummer 2 van het afgelopen NK Alexander Baliakin een pittige kluif. Met rustig spel wist Twiest het nadeel lange tijd binnen de perken te houden. In een dun standje dwong Twiest met een inventief offer een verdienstelijke remise af. Trainer/speler Jitse Slump nam het op tegen Jos Stokkel. De Huissenaar speelde zijn geliefde half-open klassiek, wat gekenmerkt wordt door een volle lange vleugel. De korte vleugel is daarmee vaak minder goed bezet wat Slump met een goed lopende aanval afstrafte.

Bij de 6-10 tussenstand was de wedstrijd nog niet gedaan. Beide Witte van Moort-spelers stonden sterk en vochten door voor de 10-10. De grootste winstkansen waren weggelegd voor Yuen Wong, die een overtuigende drukpartij speelde tegen Fred de Koning. Wong miste echter de winnende voortzetting waarna zijn tegenstander kon ontsnappen naar remise. De voordelige stand die Thijs van den Broek had bereikt tegen Odin Mol was ook niet voldoende voor een zege.

Uiteindelijk verloor Witte van Moort dus met 8-12. De Westerhaarders zakken af naar de achtste plaats en moeten punten gaan pakken om niet in de degradatiezone te belanden. Over twee weken is daartoe weer een kans in de uitwedstrijd tegen Damlust Gouda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier