Dammers Witte van Moort niet opgewassen tegen damgeweld Hijken DTC

0
814

Zaterdag 11 januari moesten de dammers van Witte van Moort het in de achtste ronde van de nationale clubcompetitie opnemen tegen kampioenskandidaat Hijken DTC in het Drentse Hijken. De damclub uit Hijken, met vier Nederlandse kampioenen in de gelederen, was duidelijk een maatje te groot voor de Westerhaarders die kansloos verloren met 14-6.
Aan de kant van Hijken was er niemand die in de problemen kwam, maar aan Westerhaarse kant kenden meerdere mannen een moeizame partij. Dat ondervond Herman Hilberink als eerste. In een waarschijnlijk te agressief opgezette Rozenburg-partij, moest hij al vroeg in het middenspel een schijf inleveren. Tegenstander Martin Dolfing ( Nederlands kampioen 2002 ) zette dit voordeel al gauw om in winst. Marino Barkel mocht ook aantreden tegen een oud Nederlands kampioen ( 1979, 1994 en 1997 ) te weten de “mysticus”, Hans Jansen. Door zijn te snelle spel miste Barkel in het eindspel een gemakkelijke remise voortzetting, waardoor hij onnodig verloor. Daarna hielden WvM kopman Vadim Virny en Wouter Sipma elkaar in een wederzijdse flankaanval in evenwicht met remise als resultaat.

Introductie scheiding

 Bert Aalberts wist met sterk en secuur spel topspeler Michiel Kroesbergen op remise te houden. Door zijn achtste remise op rij is Aalberts daarmee niet meer ver af van de status “onverslaanbaar”!
Edwin Twiest overspeelde in een “in orde zijnde tot goede” klassieke stand zijn hand en moest de twee punten uiteindelijk zelfs nog aan tegenstander Nick Hoving laten. Vervolgens deelden Casper Remeijer en Jan Ekke de Vries de punten na een laveerduel waarin het evenwicht niet werd verbroken. Daarna was het Jeroen Schokker die moest capituleren tegen oud-kampioen van Nederland ( 1995 ) en voormalig Dez/WvM speler/trainer Auke Scholma. Schokker gaf goed partij en Scholma moest al zijn kunnen en ervaring aanwenden. Dat deed Scholma dan ook en bracht met sterk spel Schokker in dusdanige problemen dat die zich na taai verweer gewonnen moet geven. Odin Mol was het tenslotte die als enige een oud-Nederlands kampioen ( 2012 ) op remise wist te houden, zei het zeer moeizaam. Tegen wonderkind en Wereldtitel kandidaat Roel Boomstra ( ondanks zijn nog maar 20 jaar ) kwam Mol in een nadelige klassieke positie terecht. Mol besloot na ruim beraad een wijze afwikkeling te nemen die hem een schijf zou kosten, maar toch voldoende compensatie gaf om de remise binnen te slepen.
Als laatste wist ook Gerbrand Hessing nog knap door middel van een getruct tripple offer de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev een punt afhandig te maken. Hessing ontsnapte daarmee nog juist door de mazen van het net en behaalde nog juist via een theoretisch eindspel de remise.
Door het verlies zakt Dez/WvM nu naar een zesde plaats en neemt Hijken nu de koppositie in.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier