In verband met de droogte in Overijssel is vanaf 28 maart ‘Code Oranje’ van kracht, ook in de gemeente Twenterand. De aanhoudende droogte en harde wind vergroten het risico op snel uitbreidende natuurbranden. Op advies van de brandweer Twente mogen drie van de vijf paasvuren in Twenterand doorgaan en twee niet, omdat dit leidt tot brandgevaarlijke situaties voor de directe omgeving. Bij de paasvuren die doorgaan worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen.
In de gemeente Twenterand zijn vijf paasvuren waarvoor een stookontheffing is verleend. De drie die door gaan liggen aan de Bovenlandweg in Vriezenveen (2e paasdag), de Grindweg in Westerhaar (1e paasdag) en de Bossinkkamp in Den Ham (2e paasdag). Deze locaties voldoen aan bepaalde brandveiligheidscriteria zoals hoogte en afstand. Met de organisatie van die paasvuren is bovendien afgesproken dat zij als extra veiligheidsmaatregel een giertank met water paraat houden. Deze voorwaarden zijn in een brief bevestigd.
De twee paasvuren die niet door mogen gaan liggen aan de Daarlerveenseweg in Vriezenveen (2e paasdag) en de Ommerweg in Den Ham (2e paasdag). Deze paasvuren kunnen leiden tot (brand)gevaarlijke situaties in de omgeving. De organisatoren zijn van dit besluit inmiddels op de hoogte gebracht.
De brandweer heeft vandaag (donderdag) de laatste controle uitgevoerd. Er wordt vanuit gegaan dat de situatie zo blijft, zoals deze nu is.
‘Code Oranje’
Tijdens ‘Code Oranje’ kan er geen gebruik worden gemaakt van verleende stookontheffingen. Er mogen dus geen takken, landbouwafval en dergelijke verbrand worden. Voor de traditionele paasvuren kan de gemeente een uitzondering maken, mits per locatie wordt voldaan aan bepaalde brandveiligheidscriteria zoals hoogte en afstand.
In verband met ‘Code Oranje’ is Brandweer Twente extra alert en waakzaam op bos- en heidebranden. Op diverse punten worden metingen in de natuur verricht en vanaf 28 maart is een luchtsurveillance gestart. Bovendien wordt bij een natuurbrand uitgerukt met extra materieel en mankracht.