Burgemeester Twenterand blij met besluit GHB aan lijst harddrugs toe te voegen

1
871

Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand is blij dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport GHB op de harddruglijst plaatst. Samen met CDA-kamerlid Sabine Uitslag uit Westerhaar heeft Visser zich sterk gemaakt om GHB erkend te krijgen als hardrug. In Twenterand zijn relatief veel inwoners verslaafd aan deze ‘partydrug’.

,,Het gebruik van GHB brengt levensgevaarlijke risico’s met zich mee en is heel erg verslavend”, aldus Visser in een eerste reactie. ,,Door deze drug als harddrug te bestempelen, erkent ook de minister de enorme gevaren die aan het gebruik zitten. Bovendien krijgen politie en justitie meer bevoegdheden in de bestrijding van bezit en gebruik van GHB.”

Introductie scheiding

Ook heeft de minister de handelsregels voor twee grondstoffen voor GHB aangescherpt en krijgen de instellingen meer geld voor de behandeling van verslaafden.

Gezamenlijk initiatief

In mei van dit jaar hebben burgemeester Visser en CDA Tweede Kamerlid Sabine Uitslag het initiatief genomen om mensen bewust te maken van de gevaren van het gebruik van GHB. Maar ook om de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op te roepen GHB niet meer aan te merken als softdrug maar als harddrug.

De oproep van Visser en Uitslag werd ondersteund door politie, justitie en vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg. De levensgevaarlijke en verslavende werking van GHB, maar ook de gevolgen in het verkeer, waren voor hen reden om de minister dringend te verzoeken om GHB op lijst 1 (harddrugs) van de Opiumwet te plaatsen. In Twenterand heeft het gebruik van GHB tenminste tot één dode geleid. (Tubantia)

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier