0
1351

Donker waar mogelijk, licht waar nodig’

Het plan ‘Bewust verlichten buitengebied’ wordt aangepast. Het college heeft hiertoe besloten, omdat het aanvankelijke voorstel onvoldoende draagvlak heeft. Veel bewoners van het buitengebied hebben laten weten het niet eens te zijn met het plan om zo’n 500 van de in totaal 1100 lichtmasten in het buitengebied van Twenterand weg te halen. Wethouder Engberts: “Als er zoveel reacties tegen het voorstel zijn, vind ik dat wij als college daar wel iets mee moeten doen. Die 500 masten laten we nu staan en schakelen deze alleen ’s nachts uit. Daarmee bereiken we een deel van de doelstelling bewust verlichten.”

Introductie scheiding

 

Alle 1100 lichtmasten in het buitengebied blijven dus staan. De 500 masten die verwijderd zouden worden, blijven nu ’s avonds branden en worden ’s nachts uitgeschakeld. De lichtmasten op kruisingen, in bochten en bij verkeersdrempels blijven de hele nacht branden.

Gevoel van veiligheid
Op een speciaal voor dit project gemaakte website hebben bewoners vorig jaar hun reactie kunnen geven op dit plan. Het zogenaamde vergroten van donkerte, één van de doelstellingen van het project, leverde veel reacties op. “Bewoners gaven aan dat het verwijderen van lichtpunten onveilig voelt voor kinderen, verkeer en wandelaars. Een serieus signaal waar we als college dus rekening mee houden,” aldus Engberts. “En nu ligt er dan ook een voorstel dat deels aansluit bij het motto ‘donker waar mogelijk, licht waar nodig’, maar waarvan ik ook verwacht dat daar meer draagvlak voor is bij de bewoners van het buitengebied.”

Project
Samen met de provincie Overijssel en een aantal Twentse gemeenten is het project ‘Bewust verlichten buitengebied’ opgezet. Onder het motto ‘donker waar mogelijk, licht waar nodig’ is voor het buitengebied geïnventariseerd, waar openbare verlichting noodzakelijk blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier