Witte van Moort wint beker en geeft seizoen toch nog kleur!

0
641

dsc00334_400Damclub Witte van Moort heeft op de bloedhete zaterdag van 26 juni in Huissen de Nationale beker gewonnen, door in de bloedstollende finale, de verrassend finalist Hoogeveen te verslaan. De zege op de Drentse Hoofdklasser was minimaal (5-3). De finale voltrok zich op een alternatieve locatie in Huissen, in sportcentrum de Brink. Op voorhand leek de opstelling goed uit te pakken voor de Westerhaarders, elke WVM-speler had een opponent van bijna 200 ratingpunten lager. De zege zou dus eigenlijk al een feit zijn, maar het liep toch net iets anders.

Trainer Auke Scholma zag van tevoren dat het een zwaar dagje zou gaan worden en gaf de volgende instructies: We moeten spelen zoals het Nederlands elftal. Rustig druk opvoeren, niets weggeven, niet mooi spelen, maar wel winnen! En zo geschiedde het:

Niek Kuijvenhoven begon veelbelovend aan bord vier tegen Joël Palmans. Hij had vanuit de opening een perspectiefrijke centrumomsingeling opgebouwd. Maar vanuit het middenspel switchte hij naar klassiek en gaf daarmee het initiatief weg aan zijn tegenstander. Door in het late middenspel een drie om drie toe te laten, wist Niek remise af te dwingen. (1-1)
Auke Scholma had de sterkste speler van Hoogeveen tegenover zich, Peter Schuitema (Nk finalist van 2007). Een speler met lef en dat liet hij ook tegen Auke zien, door vanaf de opening voor de aanval te kiezen. Scholma kreeg zijn geliefde flankcentrumomsingeling. Schuitema ging brutaal verder door op veld 19 te gaan staan. De situatie leek lang onduidelijk, maar in het late middenspel kreeg Scholma grote kansen. Zijn opponent wist met een plakker nog net de remisehaven te bereiken. (2-2)
Dik de Voogd zat tegen de degelijke Jan van Loenen. Van Loenen had dit toernooi al enkele opmerkelijke resultaten neergezet en had Hoogeveen persoonlijk de finale in geloodst. Ook nu kwam hij goed voor de dag. De Voogd koos voor een centrumomsingeling. Dit leek veel voordeel te geven, maar in werkelijkheid werd het evenwicht vrijwel niet verbroken. In tijdnood kwamen er geen kansen en ook deze partij werd teleurstellend remise (3-3)
Alle ogen waren ondertussen gericht op Boudewijn Derkx die een prima partij aan het spelen was tegen de talentvolle jeugdspeler Zainal Palmans. Na een mislukte centrumomsingeling van Palmans trok Derkx de stand van zijn opponent uiteen. Het voordeel van Derkx werd groter en hij leek de volle buit binnen te halen. Derkx liet zijn tegenstander nog tot een vier om twee eindspel komen. Palmans had één mogelijkheid om de 4-4 te maken en daarmee een barrage af te dwingen. Hij zag het niet en Derkx wist beheerst het eindspel om te zetten in winst (5-3). Witte van Moort heeft met de bekerwinst het matige seizoen (4e in de Nat. Competitie) volledig goed gemaakt, door in het jubileumjaar (het 50 jarige bestaan van de club) nog een mooie prijs in de wacht te slepen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier