Westerhaarse ballooning

0
697

 

img_3631_400

Vrijdagavond, 28 mei 2010. De zon scheen volop en er stond een aardig briesje toen enkele honderden belangstellenden, tientallen ballonreizigers in spé, 14 luchtballonpiloten en hun crew en vele andere vrijwilligers vanaf 18.00 uur toestroomden naar het feestterrein aan de Schuineweg in Westerhaar. De `ballon volgbussen` met hun aanhangers waarin de luchtballons en de luchtballonmanden nog opgeborgen waren, stonden reeds in lijnformatie opgesteld op het feestterrein. De verkeersregelaars en vrijwilligers van de Stichting 125 jaar Westerhaar-Vriezenveensewijk waren die dag al eerder op hun plek en hadden de noodzakelijke voorbereidingen getroffen. Op het feestterrein stonden diverse tenten opgesteld waar ruimte en gelegenheid was tot het nuttigen van een hapje en drankje. Ook konden er nog promotie T-shirts worden aangeschaft.

Voor de mensen die niet met een ballon meegingen, was er toch een mogelijkheid om Westerhaar-Vriezenveensewijk van boven te bekijken.
Op het terrein stond Roelof Drent met “zijn” hijskraan en Gert Drent als begeleider klaar, om mensen gratis in een bakje naar 45 meter hoog te hijsen. Doordat het heel helder was, kon men ver over het tweelingdorp heenkijken en werden er veel foto`s gemaakt.

Een gastspreker leidde het geheel in en kondigde onder andere een briefing voor de piloten aan en vertelde dat de mensen in een hoogwerker konden plaatsnemen om eens te ervaren wat het is om de lucht in te gaan. Omstreeks 20.15 uur zouden de eerste ballons vertrekken.
De verwachting was dat de wind omstreeks 20.00 uur af zou nemen en dat dan begonnen kon worden met het klaarmaken van de veertien ballons, die in Westerhaar-Vriezenveensewijk het luchtruim zouden kiezen. Het was de eerste keer dat er in Westerhaar-Vriezenveensewijk een dergelijk groot aantal luchtballons zou vertrekken. Het hele gebeuren werd georganiseerd door de Stichting 125 jaar Westerhaar-Vriezenveensewijk in samenwerking met Rien Jurg Promotion. Er was ook een inloopballon geregeld waarin de mensen een kijkje konden nemen.

Het werd uiteindelijk circa 20.55 uur dat de eerste ballons opstegen. Een voor een kozen de veertien ballons het luchtruim. In een van de laatste ballons die opstegen, een 12 persoons ballon onder leiding van pilote Miriam Jurg, reisde speciaal voor deze gelegenheid een verslaggever mee.

Eenmaal in de lucht dreef de zwakke westelijke wind de ballons vlak over de boomtoppen van de Schuineweg in Westerhaar. De mensen die op grond achterbleven, bleven nog enige tijd naar ons zwaaien en roepen tot ze als kleine stippen uit het zicht verdwenen en tot hun geluid verstomde. Wat in de lucht overbleef was een `rare` stilte en een mooi vergezicht over de dorpskern van Westerhaar-Vriezensveensewijk. Zelfs de kerncentrale van Lingen was met het blote oog vanuit de ballons te zien. De ballons zweefden over de ruigte, de lage begroeing en de waterplassen van de Engbertsdijkvenen, boven Twentse bosranden waar langs de boomtoppen een eenzame buizerd rondscheerde. Over de Pollen en Geesteren. Ook Tubbergen was in de verte te zien. Ze vlogen over strakgemaaide weilanden en -ingekaderde velden met hier en daar rondspringende hazen en her en der verspreide huizen en boerderijen met enthousiast zwaaiende en roepende mensen en blaffende honden.

Net nadat de zon achter de horizon verdween, werden even voorbij Manderveen geschikte plekken voor de landing gezocht en daalden alle ballons langzaam af richting de pasgemaaide weilanden. De meeste landingsplekken lagen op het grondgebied van Vasse.

Na de landing volgde er een korte uitleg over het ontstaan en de geschiedenis van de ballonvaart door de piloten. Omdat we in Vasse waren geland, werden alle reizigers volgens traditioneel gebruik `geblust` met champagne `verheven in de adelstand van ballonvaarders`. Aan de reizigers werden titels toegekend zoals Barones van Westerhaar tot Vasse en Groot-Hertog van Westerhaar tot Vasse. De vaart zat er op en de ballons werden opgeborgen in de aanhangers van de ballonvolgbusjes. Voor vele reizigers had het best wel wat langer mogen duren. Ballonvaren is nu eenmaal een onvergetelijke ervaring die je eigenlijk een keer moet meemaken.

Er zijn veel foto`s gemaakt van dit evenement en die zijn te zien op www.westerhaar.eu

 

WesterhaarDigitaal.nl heeft hier net als vele anderen foto`s van gemaakt
Heeft u nu ook foto`s gemaak en wilt u helpen om van deze ballooning zo`n compleet mogelijk fotoalbum te maken?

Stuur dan een mail met de foto`s naar foto@westerhaar.eu en laat anderen meegenieten met wat u in en natuurlijk op het feestterrein heeft meegemaakt.

We hebben de eerste foto`s al mogen ontvangen en willen die mensen dan ook hartelijk bedanken voor de bijdrage.

-Martijn Huiskes
-Arjan Slomp
-Gert Moes
-Anno Sportel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier