Vrijwel alle griepgevallen zijn Mexicaans

0
610

media_xl_76555_46695 procent van de mensen die zichbij de huisarts melden met griep, blijken de Mexicaanse griep te hebben. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft dat dinsdag gezegd.

© ANPDe organisatie baseert zich op cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens huisarts en woordvoerder C. In `t Veld lijkt de ziekte bezig aan een duidelijke opmars.

Hij noemt het opvallend dat veel Mexicaanse grieppatiënten, naast gewone klachten als verkoudheid, hoesten en koorts, ook diarree hebben. Bij de meeste mensen nemen de klachten na twee, drie dagen af.

Ernst

Volgens directeur Infectieziekten van het RIVM Roel Coutinho lijkt de ernst van de Mexicaanse griep nu tot Nederland door te dringen. Na de plotselinge dood van enkele kleine, gezonde kinderen ziet hij “een verschuiving in de publieke opinie“. Hij hoopt dat de bereidheid toeneemt bij mensen om zich te laten vaccineren.
Vanaf volgende week krijgen risicogroepen zoals 60-plussers en mensen met hart- en longproblemen een preventieve prik tegen het virus. Ook medisch personeel als artsen en verpleegkundigen worden gevraagd zich te laten inenten.
Zij zouden het virus immers kunnen doorgeven aan kwetsbare patiënten. Daarbij kunnen ze niet worden gemist als de griep echt om zich heen slaat.

Geen standaardaanpak

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap is er geen standaardaanpak voor bestrijding van de griep. De woordvoerder benadrukt dat ouders of andere familieleden vooral hun eigen kompas moeten varen bij het bepalen of een huisarts wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld ouders kennen hun kind en weten wanneer de griep zich anders ontwikkelt dan normaal.
Een huisarts zal bij een melding eerst kijken hoe de griep zich de laatste dagen heeft ontwikkeld bij een patiënt en hoe het gesteld is met zijn of haar algemene gezondheid. Eventueel zal de dokter vragen of de zieke naar het spreekuur komt.

Volgens huisarts In `t Veld heeft het geen zin meer de patiënt te isoleren nu er al zoveel griepgevallen zijn. Zeer ernstige ziekten kunnen naar het ziekenhuis worden gebracht om daar aan de beademingsapparatuur te worden gelegd.

Gewoon uitzieken

De meeste patiënten zullen de griep gewoon thuis moeten uitzieken. “Natuurlijk met goede afspraken met de huisarts. Als de situatie verergert, moet die snel kunnen ingrijpen.“
Volgens In `t Veld is het belangrijk dat mensen het gevaar van de Mexicaanse griep in perspectief blijven zien. “Er vallen elk jaar doden door griep. Tot nu toe is het een gewone griepgolf.“
Volgens het RIVM zal het griepvaccin volgend jaar waarschijnlijk in de reguliere griepprik worden opgenomen. Mensen hoeven dan niet, zoals nu, drie keer naar de dokter: Eén keer voor de griepprik en daarna twee keer voor het vaccin. Eén bezoek aan de dokter zal dan voldoen.© ANP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier