Twentse gemeenten beschermen duisternis

0
587

Negen Twentse gemeenten waaronder Twenterand, gaan de komende maanden gezamenlijk aan de slag om een lichthindervisie te ontwikkelen voor het tegengaan van lichthinder en de bescherming van de duisternis. De gemeenten doen dit met behulp van een subsidie van de provincie Overijssel en Regio Twente. In de vorig jaar vastgestelde Omgevingsvisie Overijssel wordt duisternis als kernkwaliteit genoemd. In de omgevingsvisie wordt de ambitie uitgesproken om de ‘donkere` gebieden tenminste zo donker te houden, maar ze liever nog wat donkerder te maken. De Twentse gemeenten zijn de eerste gemeenten in Overijssel die in samenwerking een beroep doen op de provinciale bijdrage.

De gemeenten gaan bij het opstellen van hun lichthindervisie uit van het principe licht waar het moet, donker waar het nog kán. Daarbij wordt onder andere gekeken naar openbare verlichting, verlichting van bedrijfsterreinen en sportvelden, reclameverlichting en skybeamers. De gemeenten gaan de komende periode alle aspecten die met lichthinder te maken hebben inventariseren. Een selectiever gebruik van lichtbronnen vormt daarbij het uitgangspunt. Energiebesparing en daarmee het tegengaan van het broeikaseffect betekent voor gemeenten een prettig neveneffect.
Communicatie zal als een rode draad door het proces lopen. Het creëren van draagvlak bij de verschillende partijen, zoals burgers, bedrijfsleven en belangenorganisaties, vormt daarbij een belangrijk onderdeel. In het najaar moeten er een visiedocument en een praktisch plan van aanpak liggen waarmee de gemeenten concrete uitvoeringsprojecten kunnen realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier