Tweede fase omgekeerd inzamelen in Twenterand

0
753

twenterand.jpg“Inwoners van Twenterand zijn goed in afval scheiden!” Dat vindt wethouder Engberts van de gemeente Twenterand nadat in 2013 is gestart met de eerste fase van omgekeerd inzamelen. Het resultaat van de invoering van die eerste fase is dat 78% van het afval wordt hergebruikt. De hoeveelheid restafval is flink gedaald. “Genoeg reden voor het college van burgemeester en wethouders om de tweede fase van omgekeerd inzamelen in te voeren,” aldus de wethouder. In november neemt de gemeenteraad een besluit.

De eerste fase van omgekeerd inzamelen betekende de invoering van de GFT inzameling tegen nultarief, de invoer GFT inzameling in het buitengebied en de verlaging van de inzamelfrequentie van restafval naar één keer per maand.

Fase 2
Alle inwoners krijgen in fase 2 een nieuwe grote grijze container met oranje deksel. In deze container mag plastic én sap- en melkpakken én blik worden gedeponeerd. De oranje zakken verdwijnen. Eén keer per 4 weken is een gratis huis-aan-huis ophaalronde. Door deze oranje container hebben de inwoners steeds minder restafval. De grijze container is dan niet meer nodig. Daarvoor wordt in iedere buurt een ondergrondse afvalcontainer geplaatst voor zakken restafval. Voor het openen van die container kan ieder huishouden de milieupas gebruiken.

Minder restafval, meer hergebruik, lagere kosten
Omgekeerd inzamelen is goed voor het milieu en de portemonnee.

Introductie scheiding

In Steenwijkerland en Hoonhorst heeft deze nieuwe werkwijze zich inmiddels bewezen. Wethouder Ben Engberts is enthousiast: “Inwoners hebben minder restafval, waarschijnlijk minder dan twee volle zakken per maand. Ook is er sprake van meer hergebruik van grondstoffen, wellicht zelfs richting de 90%!”
Een ander voordeel is inwoners niet meer hoeven te wachten totdat het restafval wordt opgehaald. Op elk gewenst moment kan het restafval in de ondergrondse container geworpen worden. Door minder restafval, dalen ook de kosten. Een gemiddeld huishouden kan door omgekeerd inzamelen meer dan
€ 40,- besparen ten opzichte van 2013.

 

Wat gebeurt met het plastic, de sap- en melkpakken en blik?
De volle vrachtauto’s gaan naar een sorteerfabriek. Met speciale machines wordt plastic, sap- en
melkpakken en blik gescheiden en verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Ondergrondse buurtcontainers
Op een aantal plekken staan al jaren ondergrondse afvalcontainers. Ze zijn robuust en het gebruik is eenvoudig. De nieuwe ondergrondse buurtcontainers worden geplaatst op logische en veilige plekken zoals een plein of uitgang van een buurt.

Buurtavonden
Speciale buurtavonden worden georganiseerd om samen met de bewoners de beste plek te vinden voor de ondergrondse containers. Tijdens deze avonden krijgen de inwoners ook informatie over de werking van de container en afvalscheiding. Deze worden gepland nadat de gemeenteraad een besluit over dit onderwerp heeft genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier